Проговориха съседи на задържаните за шпионаж българи във Великобритания

  • 16 август 2023 18:30

  • 1614
  • 0
Проговориха съседи на задържаните за шпионаж българи във Великобритания
© Novini.bg/ Canva

Съседите във Великобритания на двама от българите, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, не са подозирали, че те са развивали съмнителна дейност. Това заяви пред "По света и у нас" Джино Корсини - собственик на ресторант в съседство с мястото, където Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са живели в Хароу. Те двамата, както и Орлин Русев, остават в ареста, срещу тях са повдигнати обвинения в незаконно притежание на фалшиви документи.

Джино Корсини живее от 25 години в градчето Хароу. Разказва ни, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов често са ходили в ресторанта му.

Грозев отрича да е подавал сигнал срещу разследваните за руски шпионаж българи

"Когато за първи път видях снимката им по медиите си помислих - чакай малко, познавам този мъж и тази жена! Пратих снимката им на моя готвач, който в момента е на почивка и той също си ги спомни и каза, че са поръчвали често две големи закуски сутрин. Идваха с много обикновени дрехи - чехли, шорти - по това личеше, че са местни", заяви Симон Корсини - собственик на ресторант в Хароу.

Джино е шокиран от публикациите, че двойката е заподозряна в шпионаж.

"В началото бях единственият италианец в района, а сега има румънци, албанци, българи, испанци, италианци. Кварталът е мултикултурен, но тези двамата се вписваха идеално в общността", заяви Симон Корсини.

Спомня си за операцията на лондонската полиция през февруари:

"Не съм видял арестите. Имаше полиция на улицата тогава. Полицаите идваха сутрин и сядаха при нас за закуска. Постепенно се разговорихме и ги попитахме защо са тук всеки ден, но те отговориха, че не могат да разкриват оперативна информация. Останаха две седмици. Един ден ги видяхме да влизат в апартаментите на сградата вляво от нас и това беше. И вчера -6 месеца по-късно - дойдоха репортери да ни разпитват дали познаваме тази двойка. Така всички ние разбрахме едва вчера защо тази полиция е била тук".

Британските медии разкриват още подробности. "Шпиони на Путин, арестувани във Великобритания", "Задържаха руски шпиони от мрежата "Нортхолт", "Българи са заподозрени в шпионаж в полза на Русия" и "Шпионинът, който живее в съседство". Така звучат заглавията на почти всички британски медии днес. Според "Таймс" българите са се представяли и за журналисти, открити са фалшиви прескарти и облекло, с помощта на които те са се представяли за служители на два популярни американски телевизионни канала за документалистика. Изданието цитира свои източници от Скотланд Ярд, според които дегизирани като телевизионен екип, тримата са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора. В дома на Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в Хароу са намерени 19 фалшиви паспорта от близо 10 държави. За "мозък" на операцията се посочва 45-годишният Русев. Съседка на българина, който е живял в Грейт Ярмът разказва за полицейската операция там преди 6 месеца.

"Имаше огромна палатка. Помислих си: О, някой е убит? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни полицаи. Всички бяха с черни маски".

При обиска в къщата са открити средства за изработка на фалшиви документи за самоличност. Мястото е само на километър от военновъздушната база Нортхолт - летището, което често се използва от британските министри, чуждестранни делегации и членове на британското кралско семейство.

Обвинените за шпионаж българи са свързани с Възраждане и БСП?

Според бивш офицер от МИ-5, българите вероятно са били част от "мрежа за поддръжка" в съответната престъпна схема, към която имат евентуална съпричастност, но не са били ключови фигури.

"Обикновено случаите, за които чуваме в медиите включват професионални служители от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство или търговска делегация или нещо подобно. Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така че те тихо биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани. Но в този случай изглежда имаме трима оперативни служители на много ниско ниво. Обвиненията са много конкретни, отнасят се само до фалшиви документи за самоличност. Така че, на теория, те може да са действали като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването", заяви Ани Машон, бивш офицер от британското разузнаване МИ-5.

Очаква се делото срещу тримата българи да започне през януари. Според британските закони, ако бъдат осъдени, могат да получат до 10 години затвор. Застрашаване на националната сигурност, за каквото се приема и шпионажът в полза на вражеска държава, се наказва с до 14 години зад решетките.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини