На референдум поляците ще кажат мнението си и за оградата по границата с Беларус

  • 14 август 2023 17:06

  • 610
  • 2
На референдум поляците ще кажат мнението си и за оградата по границата с Беларус
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полша ще даде възможност на своите граждани да изразят мнението си дали да бъде запазена оградата по границата с Беларус, обяви днес министърът на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от ДПА.

Референдумът ще се проведе на 15 октомври едновременно с парламентарните избори.

Блашчак заяви в социални мрежи, че въпросът ще гласи: "Подкрепяте ли премахването на бариерата на границата на Полската република с Република Беларус?", предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че изграждането на оградата беше критикувано от опозиционните политици, в момента няма значима опозиция срещу съоръжението предвид ситуацията - Беларус е близък съюзник на Русия, отбелязва АП.

Напоследък в Полша се засилва загрижеността за дейността на руските наемници от частната военна компания "Вагнер" в Беларус и за нарастващия брой нелегални мигранти от кризисни региони, които искат да влязат в Европейския съюз. 

Полша планира да изпрати до 10 000 войници на границата си с Беларус

Миналата година Полша обезопаси сухопътните участъци от 418-километровата граница с Беларус с ограда с височина 5,5 метра, припомня ДПА.

Въпреки подкрепата за оградата опозицията вижда в референдума предизборна тактика. Управляващата партия "Право и справедливост" е подложена на натиск заради високата инфлация, строгите закони за абортите и различни скандали за непотизъм.

Другите въпроси на референдума ще бъдат за отказ от приемането на мигранти в рамките на програма на ЕС, отказ от приватизацията на държавни предприятия и дали да бъде повишена пенсионната възраст, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
вале-каро

2023.08.15 | 08:55

2
Бутнахме Берлинската стена , сега строим нови огради между страните.

Добави коментар

Водещи новини