Германия призова за мирен изход от кризата в Нигер

  • 14 август 2023 08:54

  • 283
  • 1
Германия призова за мирен изход от кризата в Нигер
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският министър на икономическото развитие и сътрудничество Свеня Шулце призова за намиране на мирно решение на кризата в Нигер в навечерието на предстояща своя обиколка в Западна Африка, предаде ДПА.

„Да се протестира срещу преврата в Нигер не е равносилно на обявяване на война“, каза Шулце в интервю за германското издание „Нойе оснабрюкер цайтунг“, публикувано днес.

По думите ѝ има редица начини за по-различен подход към ситуацията, като например час по-скоро да се организират нови избори или демократично избраният президент Мохамед Базум да бъде пуснат на свобода от ареста и никой да не пострада.

Военен преврат в Нигер преди две и половина седмици предизвика регионална криза. Шулц определи пред вестника завземането на властта от военните като „по-скоро необичаен пуч“, пише БТА.

Военната хунта в Нигер сформира правителство

„Например засега няма жертви. Това улеснява намирането дипломатическо решение, каквото със сигурност може да се намери“, каза Шулце.

Тя се очаква да пристигне в Мавритания, откъдето да започне четиридневна обиколка в страните от Западна Африка.

В сряда Шулце е предвидено да посети Нигерия. Там са планирани преговори с представители на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), чийто ротационен председател е Нигерия. По време на разговорите ще бъде обсъдено и как Германия би могла да подпомогне усилията за намиране на мирно решение за Нигер.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мдаа

2023.08.14 | 09:39

1
Немските фашисти лъжат, като през ВСВ!

Добави коментар

Водещи новини