Нови противопожарни мерки в Кипър

  • 13 август 2023 08:16

  • 345
  • 0
Нови противопожарни мерки в Кипър
©
Слушай новината Слушай новината

С нови мерки в Кипър целят да намалят риска от избухване на пожари, информира БНР. След многобройните и големи огнени бедствия в страната през юли и август се обсъжда засилване на санкциите за предизвикването им. Започва и подмяна на електроенергийната мрежа в планинските райони, в най-опасните места за възпламеняване.

90% от пожарите на острова са причинени от човешка намеса, като една трета от тях са умишлени, обяви Противопожарната служба данни за последните години.

Вижте опустошенията след пожарите на Хаваите

Високата активност от пожари в страната през това лято дава индикации за „злонамарени запалителни действия“, каза нейният говорител Андреас Кетис.

След като завършат разследванията за причините за избухванията ще бъдат взети решения за допълнителни мерки, например затягане на санкциите за подпалвачи, заяви президентът Никос Христодулидис.

В момента паленето на огън в горски и селски райони извън определените места е строго забранено и нарушението се наказва със затвор до 10 години или глоба до 50 000 евро, или и двете заедно.

Съществуват 475 рискови точки в електроенергийната мрежа в планинските райони, които могат да доведат до горски пожари, алармира Отделът по горите. Кабелите и съоръженията в опасните места се предвижда да бъдат подменени до следващото лято.

Днес в сила е жълт код за температури от 41 градуса и червен код за опасност от пожари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини