Полша изпраща 2000 войници за укрепване на границата с Беларус

  • 09 август 2023 13:57

  • 259
  • 1
Полша изпраща 2000 войници за укрепване на границата с Беларус
©
Слушай новината Слушай новината

Полша ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи пред агенция ПАП, което е два пъти повече от поисканото от Граничната охрана, за да се спрат незаконните преминавания и за поддържане на стабилността, предаде Ройтерс.

Полша е все по-загрижена за граничния район, откакто стотици закалени в битки наемници на руската частна военна компания "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на президента Александър Лукашенко.

Беларус започна военни учения в близост до границата тази седмица и Лукашенко няколко пъти заяви, че възпира бойците от "Вагнер", които искат да нападнат Полша.

В Полша също така се наблюдава увеличаване на броя на мигранти предимно от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата през последните месеци. През последните две години Варшава обвинява Беларус, че събира групи от мигранти в бедни държави и ги препраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност.

"Това подсилване ще бъде не с 1000, а с 2000 войници", заяви Мачей Васик пред ПАП. "Това решение беше взето от Комисията по сигурността, това решение беше взето от министъра (на отбраната) Мариуш Блашчак."

Полша и Литва обмислят да затворят границите си с Беларус заради "Вагнер"

ТАСС посочи, че попълнението ще бъде разположено по границата до две седмици.

Васик отбеляза, че всички опити за нелегално влизане в Полша на мигранти вече се организират от беларуските власти.

Ако имахме истински граничари от другата страна, а не служби за трафик, такова нещо изобщо нямаше да има, каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.10 | 00:19

1
ПОКЛОН ПРЕД БРАТУШКИТЕ НИ

Добави коментар

Водещи новини