Полският здравен министър уволнен заради скандал с медицински рецепти

  • 08 август 2023 20:01

  • 927
  • 0
Полският здравен министър уволнен заради скандал с медицински рецепти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски е освободен от длъжност, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Повод за уволнението стана скандал, предизвикан от министъра, след като разкри подробности за рецепта, предписана му от лекар, появил се в критичен към здравното министерство телевизионен репортаж, предаде Ройтерс.

Случаят е проблем за управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), защото се разигра в момент, когато те се готвят за предстоящите на 15 октомври парламентарни избори, а самото уволнение на Неджелски, който е бивш директор на Националния здравен фонд, за мнозина е очаквано.

"Сега сме в предизборен период, когато трябва да бъдем особено чувствителни към всякакви грешки", каза Моравецки на пресконференция.

Парламентарните избори в Полша ще се проведат на 15 октомври

С показването на рецептата Неджелски предизвика недоволството на лекарското съсловие, а, както се твърди - и на мнозина от съпартийците си. С този акт той целеше да направи разкритие за лекар, говорил в телевизионен репортаж, осветяващ проблеми с изписването на някои обезболяващи, възникнали след промени, направени от министерството на здравеопазването.

След случая Висшата медицинска камара на Полша заяви на премиера, че лекарите свалят доверието си от здравния министър, и уведоми прокуратурата, че той може да е извършил престъпление.

Неджелски ще бъде заменен от Катажина Суйка, лекар и депутат от ПиС, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини