Откриха четири невзривени бомби от Втората световна война в Западна Германия

  • 08 август 2023 19:41

  • 2069
  • 0
Откриха четири невзривени бомби от Втората световна война в Западна Германия
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Експерти откриха четири бомби от Втората световна война близо до Рюдесхайм - популярна туристическа дестинация в западната част на Германия, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Според властите в окръг Райнгау-Таунус днес следобед заради подготовката за обезвреждането им са били затворени за движение най-натовареният европейски товарен жп коридор, този на десния бряг на река Рейн, и преминаващ през района автомобилен път. От съображения за сигурност бяха спрени също корабоплаването по Рейн и въженият лифт в Рюдесхайм.

Експерти откриха неексплодиралите бомби по време на проучвателни дейности в гората над Рейн близо до Нидервалдския паметник. Взривните устройства, едното от които тежи 125 кг, а останалите три по 50 кг, се очаква да бъдат обезвредени по-късно днес, ако това е възможно. Наложи се да бъде евакуирана една сграда - ловната хижа "Нидервалд". 

Бомба от ВСВ евакуира 15 000 души в Хановер

В ранните часове на днешния ден беше позволено на над 10 000 души да се приберат по домовете си, след като беше обезвредена бомба от Втората световна война в друг град в западната част на Германия - Дюселдорф. Снощи около 13 000 души, живеещи в радиус от 500 м от мястото, където беше откритата пусната през ВСВ от американски самолет бомба, бяха евакуирани от жилищата си. В 02:45 ч. сутринта сапьорският отряд съобщи, че успешно е обезвредил 500-килограмовата бомба, която беше открита при строителни работи. Местните жители бяха настанени временно в училищни сгради извън опасната зона. Полицията позволи да бъде възстановено движението на автомобили и влакове в района.

Германия е свикнала с откриването на невзривени боеприпаси от ВСВ, използвани по време на съюзническите и съветските бомбардировки. В повечето случаи сапьорите ги обезвреждат без произшествия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини