Полша ще изпрати допълнителни войски към границата с Беларус

  • 08 август 2023 15:59

  • 945
  • 1
Полша ще изпрати допълнителни войски към границата с Беларус
© Getty Images (архив)

Министерството на отбраната на Полша се съгласи да изпрати допълнителни войски към границата с Беларус след вчерашното искане на граничната служба, съобщи държавната информационна агенция ПАП, цитирана от Ройтерс.

Граничната служба на Полша поиска министерството на отбраната да изпрати допълнителни 1000 войници на границата заради засилващи се опити на нелегална миграция. Полша обвини Беларус и Русия, че организират нова мигрантска вълна към Европейския съюз в опит да дестабилизират региона.

Полската гранична охрана иска още 1000 войници на границата с Беларус

19 хиляди души са се опитали да преминат незаконно беларуско-полската граница в първите 7 месеца на тази година. Това е с 3 хиляди повече, отколкото през цялата 2022-ра, информира БНР.

След кризата през лятото на 2021 година, когато полските граничари спряха десетки хиляди хора от Близкия изток, които се бяха добрали до границата през Минск, Полша издигна ограда на границата си с Беларус, която е оборудвана с електронна защита. През последните седмици бойци на руската групировка "Вагнер" са се приближили към границата с Полша - ход, който премиерът Матеуш Моравецки определи като опит за дестабилизиране на Източния фланг на НАТО. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бахмут

2023.08.08 | 16:20

1
Страх ги е от ЧВК "Вагнер" а не от емигрантите !!!

Добави коментар

Водещи новини