От днес Италия лишава от социални помощи стотици хиляди граждани

  • 01 август 2023 11:56

  • 3519
  • 0
От днес Италия лишава от социални помощи стотици хиляди граждани
© Getty Images (архив)

Социалните помощи на стотици хиляди италианци ще бъдат спрени от днес заради по-строгите условия, въведени от правителството на премиера Джорджа Мелони за получаване на социално подпомагане, предаде ДПА. 

Получателите са били уведомени с текстово съобщение в петък. 

Според медии около 169 000 домакинства са засегнати от драстичното свиване на социалното подпомагане. Наблюдатели отбелязват, че плащанията, известни като граждански доход, ще бъдат спрени за други 80 000 домакинства в края на лятото.  Южната част на страната, която традиционно е по-бедна, е особено силно засегната от новите мерки. Неапол, например, има най-голям брой граждани, получаващи помощта. Вече граждански доход ще получават само домакинства, в които има непълнолетни лица, хора с увреждания и лица над 65 години. 

Рискът от бедност в Италия се увеличава

Синдикати и активистки групи призоваха за протести срещу съкращенията. В някои градове в южната част на Италия се проведоха седящи протести пред офисите на агенцията за социално подпомагане. В Сицилия, в община Терасини, безработен мъж вчера в проява на гняв нахлул с офиса на кмета и  разлял бензин, заплашвайки да запали всичко, преди да бъде спрян. 

Гражданският доход бе въведен от бившия премиер Джузепе Конте през 2019 година. Решението на правителството предизвика остри критики от опозицията, както и факта, че за спирането на помощите бе оповестено с текстови съобщения, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини