Лондон прости на руски олигарх, вади го от черния си списък

  • 21 юли 2023 16:06

  • 5125
  • 0
Лондон прости на руски олигарх, вади го от черния си списък
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

55-годишният милиардер Олег Тинков стана първият руски олигарх, когото британските власти извадиха от черния списък със санкции, съобщава ТАСС, позовавайки се на документ, публикуван от Министерството на финансите на Обединеното кралство.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14029

Тинков бе включен в санкционен списък, включващи изземване на активи и забрана за предоставяне на доверителни услуги, още на 24 март миналата година, месец след като Русия нахлу в Украйна. От самото начало предприемачът сметна това за грешка и го отдаде на "бюрократичното бързане". За разлика от повечето руски олигарси, останали лоялни на Кремъл, основателят на Tinkoff Bank побърза да се обяви срещу войната и дори разкритикува президента Владимир Путин. 

В публикация в Инстаграм бизнесменът написа: "Не мога и не искам да бъда свързван с фашистка държава, която започна война с мирния си съсед".

Милиардерите в Русия са намалели

Впоследствие Тинков се отказа от руския си паспорт и в момента има само кипърско гражданство. Нетното му богатство в момента се оценява на 646,7 млн. долара - рязък спад спрямо максималната му нетна стойност от 7,7 млрд. долара, сочат данните на Forbes.

„Британското правителство направи дълбока грешка, като ме въведе под санкции. И както казаха моите адвокати, ти ще бъдеш първият, който ще бъде изваден оттам. Това явно е техническа грешка“, твърдеше упорито Тинков.

През март Bloomberg съобщи, че  милиардерът официално се е обърнал към британското външно министерство с молба да го извади от списъка със санкции.

В изявлението си бизнесменът посочва, че е съгласен с решението на британското правителство да наложи санкции срещу хора, които подкрепят Кремъл и допринасят за специалната военна операция на Русия в Украйна.

„Тъжно е, че те (британското правителство) погрешно сметнаха, че аз съм един от тези хора. Премахването на санкциите от мен би било честно и би означавало, че западните санкции не са насочени срещу всички руснаци, а само срещу тези, които подкрепят Путин“, каза Тинков в изявление.

Наскоро британският милиардер, основателят на Virgin Group Ричард Брансън се застъпи за Тинков, съобщи вестник The Times.

Великобритания затяга санкциите срещу самолетите и яхтите на руските олигарси

„Въпреки че Олег Тинков беше богат руски бизнесмен, той никога не е бил олигарх. Винаги съм го познавал като динамичен предприемач, който сам се е изградил“, каза Ричард Брансън, добавяйки, че смята налагането на санкции срещу г-н Тинков за „неразумно“.

Също така британският милиардер подчерта, че „винаги е подкрепял Олег Тинков и му е съчувствал“.

Тинков основава банката "Tinkoff" през 2006 г. Сега тя е една от най-големите онлайн банки в света с около 8 млн. клиенти само в Русия. Преди да започне да се занимава с банково дело, той основава верига ресторанти, наред с фирма за производство на замразени храни, както и такава за бира. След като продава пивоварния си бизнес на InBev основава банката.

През 2013 г. Tinkoff Bank излиза на Лондонската фондова борса, а малко по-късно бизнесменът стартира и верига от луксозни хотели в Мексико, Франция, Италия и Русия.

Тинков е женен за естонката Рина Восман, като двата имат три деца. Дъщеря им Даря учи в Кралския колеж в Лондон, а синовете Павел и Роман в Оксфорд .

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини