Инфлацията в Унгария ще спадне до 7-8 % към декември, обеща финансовият министър

  • 20 юли 2023 14:50

  • 152
  • 0
Инфлацията в Унгария ще спадне до 7-8 % към декември, обеща финансовият министър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Годишната инфлация в Унгария до края на годината ще спадне до 7-8 на сто спрямо 20,1 на сто през юни и това ще даде възможност на икономиката да се възстанови, заяви финансовият министър Михай Варга пред Ройтерс, информира БТА.

В интервю за агенцията той посочи, че спадът на инфлацията е от ключово значение за намаляването на бюджетния дефицит, раздут от енергийни субсидии, ръст на пенсиите и разходи за обслужване на държавния дълг.

"До декември със сигурност, но ако имаме късмет още през ноември, инфлацията ще спадне под 10 на сто. Смятам, че през декември инфлацията ще бъде 7-8 на сто", заяви Варга. "Оптимист съм, че регионът има достатъчно потенциал, за да преодолее инфлацията и енергийните си проблеми. Страните от Централна Европа могат отново да бъдат най-бързо растящите икономики в ЕС".

Правителството очаква икономиката да нарасне с 1,5 на сто през настоящата година, но догодина да се ускори до 4 на сто. Анализатори предупреждават, че сривът на потреблението ще намали данъчните постъпления и дефицитът може да превиши целите, заложени от властите, ако те не вземат допълнителни мерки, за да ограничат разходите.

Инфлацията през юни се забавя в България, ЕС и еврозоната

Според Варга обаче все още е рано да се вземат мерки по отношение на държавните харчове. "Засега няма причини за нови мерки. През септември ще направим преглед и при необходимост ще вземем мерки. Бих желал да оставим недокоснат заложения дефицит от 3,9 на сто от БВП, а догодина да го свалим до 2,9 на сто", заяви министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини