Конституционният съд в Германия остави в сила забраната за канабис

  • 12 юли 2023 08:10

  • 882
  • 0
Конституционният съд в Германия остави в сила забраната за канабис
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският Конституционен съд остави в сила забраната за канабис в страната, предаде ДПА. 

Съдиите в Карлсруе днес обявиха за недопустими възраженията срещу забраната, подадени от окръжните съдии от Пасвалк (провинция Мекленбург-Предна Померания), Бернау (провинция Бранденбург) и Мюнстер (провинция Северен Рейн-Вестфалия), пише БТА.

Според окръжните съдии законовата забрана на канабиса се намесва непропорционално в общата свобода на действие, общото право на личността и човешката свобода. Поради това те са спрели съответните производства и са поискали разяснения от Конституционния съд. 

Федералният Конституционен съд днес се позова на решението си от 1994 г., според което криминализирането на притежанието, трафика, вноса, разпространението и придобиването на продукти от канабис без разрешение е съвместимо с основния закон.

Нищо не се е променило във фактическото и правното положение, а окръжните съдии по същество са повторили старите аргументи, се посочва в решението на висшия правосъден орган.

Същевременно германското правителство планира да легализира канабиса, отбелязва ДПА. 

Безпрецедентна операция срещу отглеждането на канабис във Великобритания

Новият проектозакон предвижда легализирането на притежанието на не повече от 25 грама канабис, както и узаконяването на отглеждането на максимум три растения за лична употреба.

Текстът, който все още не е одобрен, вероятно ще претърпи промени по време на обсъждането му в Бундестага.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини