Коронавирус намалява популацията на котките в Кипър

  • 11 юли 2023 21:51

  • 1296
  • 0
Коронавирус намалява популацията на котките в Кипър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мутация на котешки коронавирус опустошава популацията на пухкавите четириноги на средиземноморския остров Кипър, а защитници на животните като Динос Айомамитис призовават правителството да предприеме действия за ограничаване на епидемията, съобщава БТА.

Вирусът на котешкия инфекциозен перитонит произлиза от мутация на чревен коронавирус, който се среща при 90 процента от котките и е силно заразен между тях, но не се предава на хората, обяснява ветеринарният лекар Костис Ларку. Симптомите са треска, подуване на корема, слабост и понякога дори агресивност.

Според специалистите котешката популация, съставена предимно от бездомни котки, е по-малка от броя на жителите на острова, които са малко над един милион.

Хиляди мъртви котки бяха намерени във Виетнам

Историята на котките в Кипър е дълга. Костите на едно от тези животни, открити в близост до човешки останки в гробница, датираща отпреди повече от 9000 години, са най-старото доказателство за опитомяването им в света.
     

Според Динос Айомамитис, президент на "Котешки лапи Кипър" и вицепрезидент на "Кипърски глас за животните", за шест месеца от болестта вече са умрели най-малко 300 000 котки. 

Котешкият инфекциозен перитонит е засегнал няколко големи града в Кипър. Смята се, че тази епизоотия е разпространена и в съседни страни като Ливан, Израел и Турция, но поради липсата на проучвания "няма нищо, което да потвърждава това", казва Димитрис Епаминондас, заместник-председател на Общокипърската ветеринарна асоциация, която обединява професионалистите в сектора на острова.

Според ветеринарните служби на Министерството на земеделието в южната гръцко-кипърска част на острова са регистрирани само 107 случая. Този брой не отразява реалното състояние на нещата, като някои от практикуващите лекари изтъкват трудностите при диагностицирането на болестта и липсата на ресурси за това. Особено като се има предвид, че когато котките са болни, те обикновено се изолират и умират сами. 

Обмислят се два варианта за овладяване на епидемията: използването на одобрено в Индия лекарство за човешки коронавирус   - молнупиравир, и одобрено в Англия ветеринарно антивирусно лекарство, наречено "GS-441524". В Кипър е разрешен само вносът на второто, но той подлежи на ограничения, да не говорим за непосилната цена на лечението, която може да варира от 3 000 до 7 000 евро на котка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини