Франция изпраща на Украйна ракети с голям обсег SCALP

  • 11 юли 2023 13:49

  • 762
  • 0
Франция изпраща на Украйна ракети с голям обсег SCALP
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Франция ще предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег SCALP, за да помогне на силите на Киев да поразяват цели дълбоко зад руските линии, заяви президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на.

Пристигайки на срещата на върха на НАТО, посветена на битката на Киев срещу инвазията на Москва, Макрон заяви, че Париж ще изпрати ракетите SCALP, които вече са доставени от Лондон под името "Storm Shadow", предава Дарик.

Макрон заяви, че новата доставка на ракети има за цел да позволи на Украйна да нанася удари по руските окупационни сили "в дълбочина" по време на контраофанзивата си за освобождаване на територията си.

SCALP/Storm Shadow е англо-френско оръжие с обсег на действие 250 км - най-дългият от всички западни оръжия, доставяни на Украйна досега - а Великобритания обяви през май, че ще достави партида от усъвършенстваните оръжия.

Русия реагира с гняв, предупреждавайки, че Лондон рискува да бъде въвлечен директно в конфликта, а дори някои западни съюзници се опасяват, че Киев може да нанесе удари по самата Русия.

Макрон обаче намекна, че Украйна е поела ангажимент да не използва SCALP срещу такива цели, като заяви, че те са били предоставени "в съответствие с нашата доктрина, т.е. за да се позволи на Украйна да защитава собствената си територия".

Южна Корея изпрати самолет с военна помощ за Украйна

Макрон не каза колко от ракетите ще бъдат изпратени, но според специализирания преглед на отбраната DSI се предполага, че Франция разполага с арсенал от по-малко от 400 ракети.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
762 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини