Германия за първи път изпраща свои войници в Австралия

  • 10 юли 2023 12:06

  • 255
  • 0
Германия за първи път изпраща свои войници в Австралия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германия за първи път ще изпрати свои войници в Австралия, където ще участват в съвместни учения с военнослужещи от още 12 страни, предаде Ройтерс.

Агенцията определя решението като индикация за растящата ангажираност на Берлин със случващото се в Индийско-тихоокеанския регион, където през последните години Германия засилва военното си присъствие.

"Това е регион с изключителна важност за Германия и за Европейския съюз заради икономически взаимозависимости", каза в интервю за Ройтерс високопоставеният германски военен Алфонс Маис, часове преди първите германски войници да отпътуват за Австралия. Маис уточни, че в ученията в Австралия ще вземат участие 240 германски войници, от които 170 парашутисти и 40 морски пехотинци.

Ученията ще продължат от 22 юли до 4 август. Германските военнослужещи ще тренират сражения в джунгли и десанти заедно с войници от страни като Индонезия, Япония, Южна Корея, Франция и Великобритания, пише БТА.

Повечето германци подкрепят отделянето на 2 процента от БВП за отбрана

"Целим да покажем, че сме надеждни и способни партньори, които допринасят за стабилизирането на реда, базиран на правила, в региона", каза още Маис.

В отговор на въпрос дали с изпращането на германски войници в Австралия се цели изпращане на послание до Китай, високопоставеният германски военен отвърна, че действията на Берлин не са насочени срещу конкретна страна.

Китай е най-важният търговски партньор на Германия. 40% от външната търговия на Европа минава през Южнокитайско море - морски маршрут, който е обект на териториални спорове между страни от Индийско-тихоокеанския регион, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини