Андалусия се обяви против рестриктивните мерки

  • 02 август 2012 08:27

  • 543
  • 0
Андалусия се обяви против рестриктивните мерки
©

Испанската автономна област Андалусия продължи да се противопоставя на рестриктивните мерки, наложени от финансовия министър Кристобал Монторо, и призова премиера Мариано Рахой да преразгледа тавана за дълговете на региона, който ще принуди Андалусия да съкрати финансирането на жизненонеобходими услуги, съобщава испанският вестник „Ел паис”.

Премиерът на местното правителство, социалистът Хосе Антонио Гринян, обясни, че ограниченията за нивата на дълга до 13,2% от брутния вътрешен продукт на региона за следващата година означава, че областта няма да може да изготви бюджета си за 2013 година, без да затвори училища и болници, което пък ще доведе до уволнението на 60 хиляди работници.

Гринян посочи, че за него образованието е приоритет и всички бюджетни съкращения в този сектор водят до обедняването на Испания. Той отправи още критики към централното правителство за това, че е предпочело да увеличи дълга си с още 100 милиарда евро, взети от Европа, за да рекапитализира банките в страната, вместо да вложи парите в образованието и здравеопазването.

Последвайте канала на

Десислава Станева
543 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини