Унгария прие руския здравен министър и заяви, че се стреми да "запази отворени каналите за комуникация" с Москва

  • 05 юли 2023 19:13

  • 474
  • 0
Унгария прие руския здравен министър  и заяви, че се стреми да "запази отворени каналите за комуникация" с Москва
© Getty (архив)

Унгария прие днес министъра на здравеопазването на Русия, в рядко посещение от страна на член на кабинета в Москва  в държава, членуваща в Европейския съюз и НАТО, предаде Ройтерс. По този повод Будапеща заяви, че иска да запази отворените канали за комуникация с Москва, отбеляза светганвтата информацинна агенция, цитирина от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13538

Унгария, ръководена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, е единствената членка на ЕС и НАТО, която все още поддържа близки отношения с Москва, след като Русия нахлу в Украйна през миналата година.

Русия все още е основен доставчик на природен газ и петрол за Унгария, въпреки че Будапеща твърди, че се опитва да диверсифицира енергийните си доставки на фона на останалата част от ЕС, която до голяма степен е спряло напълно вноса си от Русия.

Министърът на външните работи Петер Сиярто участва в съвместна конференция в столицата с гостуващия руски министър на здравеопазването Михаил Мурашко. Унгария иска да запази "отворени канали за комуникация" с Русия и да продължи "разумното и прагматично сътрудничество", заяви той.

Сиярто осъди войната по общ начин и призова за мирни преговори, но разкритикува доставките на оръжие за Украйна и не обвини директно Русия за нашествието. "Осъждаме войната по най-решителен начин, но в същото време смятаме, че доставките на оръжие я удължават", заяви Сиярто, като подчерта, че Унгария няма да изпраща оръжие.

Съюзниците на Унгария в НАТО изпратиха оръжейни помощи на стойност десетки милиарди долара, за да помогнат на Киев да си върне териториите, завзети от Москва.

Die Welt: България е покривала 1/3 от мунициите, нужни на Украйна

Сиярто също така заяви, че очаква руската държавна ядрена компания "Росатом" да построи два нови реактора в унгарската АЕЦ "Пакш" до 2030-2031 г., както е договорено в споразумение от 2014 г., което до момента обаче е било изпълнено с големи закъснения.

По отношение на атомната електроцентрала Мурашко заяви: АЕЦ "Пакш" е проект, който реализираме заедно, и двете страни са заинтересовани от осъществяването на този проект в съответствие със споразумението.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини