Гръцки спецчасти се присъединяват към силите за бързо реагиране на НАТО

  • 04 юли 2023 12:23

  • 411
  • 0
Гръцки спецчасти се присъединяват към силите за бързо реагиране на НАТО
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ескадрила на амфибийните десантни подразделения (ZМАК) на гръцките военни сили се присъединява към Силите за бързо реагиране на НАТО след получаване на висока оценка за бойна готовност, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“.

Екипът е оценен от американски, италиански и полски офицери в редица предизвикателни сценарии, включително противодействие на асиметрични заплахи и специално разузнаване. С високата оценка от щаба на НАТО ескадрилата се нарежда сред най-добрите подразделения за специални операции на Алианса.

Целта на ръководството на гръцките въоръжени сили е да създаде сложно и гъвкаво формирование, състоящо се от сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, което ще бъде на разположение за оперативните нужди на Алианса, без да се намалява отбранителният потенциал на страната.

Интегрирането на ZМАК в Силите за бързо реагиране на НАТО дава възможност за участие в съюзническите мисии, като се обмисля и включване към специална военна част за засилване на защитата по източното крило на НАТО след руската инвазия в Украйна, пише вестникът, цитиран от БТА.

Висш военен от НАТО: Руската армия е наранена, но в никакъв случай не и победена

Следващият екип, който трябва да бъде оценен, за да се класифицира като „боеспособен“ и да се присъедини към механизма за бързо реагиране на НАТО, е на гръцките военноморски сили за бързо реагиране, занимаващ се с амфибийни операции.

Миналата година специален парашутен екип на Гърция беше удостоен със същата висока оценка и беше присъединен към специалните сили на НАТО. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини