Настроенията сред британската промишленост се влошават през юни

  • 03 юли 2023 15:25

  • 290
  • 0
Настроенията сред британската промишленост се влошават през юни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нагласите сред промишлени производители във Великобритания са се влошили през юни, а оптимизмът им е намалял въпреки отслабващия ценови натиск, сочат най-новите данни от проучване на Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS) и "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) за британския производствен сектор е паднал от 47,1 пункта през май до 46,5 пункта през юни. Това е най-ниското ниво на индекса от началото на годината. Въпреки че за юни Пи Ем Ай е бил преразгледан нагоре спрямо предварителните оценки, според които трябваше да намалее до 46,2 пункта, показателят регистрира едно от най-слабите си представяния от финансовата криза през 2008 - 2009 г.

Юни е бил 11-тия пореден месец, в който Пи Ем Ай за британската промишленост е останал под прага от 50 пункта, разделящ растежа от свиването. Проучвания на бизнеса и официални данни показаха, че секторът на услугите се е явявал основен фактор за растежа на британската икономика.

"Производителите са засегнати от слабите вътрешни и експортни пазарни условия, като клиентите показват по-голямо нежелание да се ангажират с разходи поради пазарна несигурност, повишена конкуренция и високи разходи", каза Роб Добсън, директор в "Стандард енд Пуърс Глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence).

Също така през юни разходите на фабриките за материали и енергия са спаднали с най-значителен темп от февруари 2016 г., докато цените на производител в промишлеността са намалели за първи път от април 2016 г.

"Въпреки че в краткосрочен план има известно облекчение в следствие на намаления натиск върху веригите за доставки и разходите, проблемите там остават симптом на текущата слабост на търсенето, пред която е изправен секторът, и следователно е малко вероятно да играят роля в стимулирането на производството", обясни още Добсън.

Великобритания въвежда такса за влизане в страната

Подиндексът Пи Ем Ай, отчитащ настроенията по отношение на бъдещото фабрично производство, през юни се е влошил до най-ниското си ниво тази година, а заетостта се е свила за девети пореден месец.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини