Макрон: Русия играе дестабилизираща роля в Африка

  • 23 юни 2023 11:41

  • 518
  • 0
Макрон: Русия играе дестабилизираща роля в Африка
© getty images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обвини Русия, че е "сила, която дестабилизира Африка", и изрази съжаление, че изборът на Москва "не играе положителна роля за международната общност" в интервю за "Франс енфо", Радио "Франс" и "Франс 24", дадено в кулоарите на срещата на върха в Париж, съобщи Франс прес.

"Това е сила, която дестабилизира Африка чрез частни милиции, които се възползват от цивилното население и го изнудват", според френския държавен глава.

Той напомни, че "това е документирано от ООН в Централноафриканската република", във връзка с наемническата група "Вагнер", предава БТА. 

Макрон подчерта, "Русия по собствено желание се е поставила в ситуация, в която вече не зачита международното право, в която отново се е превърнала в една от малкото колониални сили на 21 в., водейки империалистична война срещу съседката си Украйна".

Ако руският президент му се обади утре, Макрон ще вдигне със сигурност телефона, увери френският държавен глава. "Ако ми се обади, за да ми предложи нещо, ще приема разговора, защото Франция винаги е била улесняваща и посредническа сила". Но той предупреди, че "възобновяването на диалога е възможно, само ако има зачитане на международното право, което е единственото, което ни позволява да живеем в мир". Макрон подчерта, че самият той "няма причина да се обажда на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 днес", в разгара на украинската контраофанзива.

"Надявам се, че ще дойде време за преговори при условията на Украйна", добави той.

Макрон призова и за "мобилизация" за въвеждане на международни данъци върху финансовите транзакции, самолетните билети и морските превози, за да се финансира борбата за климата и срещу бедността. В това трябва обаче да участват всички държави. "Международно данъчно облагане в една-единствена държава не работи", добави той, малко преди закриването на срещата на върха за нов световен финансов пакт.

Френският президент не изключва напълно възможността да се застъпи за въвеждане на глобален данък върху богатството с цел финансиране на борбата срещу климатичните промени, след като до голяма степен отмени подобен закон във Франция. "Отмених част от този закон във Франция, защото на практика бяхме единствените, които го направиха", обясни той.

Еманюел Макрон: Франция няма да има постоянни военни бази в Африка

"Смятам, че се нуждаем от международно данъчно облагане, за да финансираме" борбата с климатичните промени, подчерта Макрон. Той потвърди, че Франция е на едно от челните места, като даде за пример въведените от неговото правителство данъци върху финансовите трансакции и самолетните билети. "Кой друг го е направил? Около нас почти никой", посочи той. Освен това, според Макрон, трябва да се обложи с данък и корабоплаването – но не само френските предприятия, подчерта той, като призова Китай и другите западни страни да приемат подобен проект.

Макрон приветства и "много конкретния" напредък, постигнат по време на срещата му на върха, по-специално по отношение на преструктурирането на дълга на Замбия и пакта за "справедлив" енергиен преход със Сенегал. Вчера Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е постигнал целта си да преразпредели 100 млрд. долара от специалните права на тираж (СПТ) на институцията към бедните държави. 

"И ние, французите, ще преразпределим 40% от нашите СПТ", уточни Макрон.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини