Зеленски заяви, че е "жизненоважно" Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна

  • 15 юни 2023 16:56

  • 904
  • 0
Зеленски заяви, че е "жизненоважно" Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна
© GettyImiges

Украинският президент Володимир Зеленски днес призова Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна и заяви, че този ход е от жизненоважно значение за борбата срещу руската инвазия, предаде Ройтерс,цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

"Знам, че в Швейцария има дискусия относно износа на оръжия за защита и отбрана на Украйна. Това би било жизнено важно", каза Зеленски във видеообръщение пред двете камари на швейцарския парламент. "Трябват ни оръжия, за да възстановим мира в Украйна", добави той.

Швейцария от дълги години има политика да забранява на страни, закупили швейцарски оръжия, да ги реекспортират към страни в конфликт. Миналия ноември страната също така наложи конкретно швейцарско ембарго за предоставяне на боеприпаси както за Русия, така и за Украйна.

Този въпрос предизвика широкообхватен дебат в Швейцария, на която се налага да балансира своята външнополитическа традиция за неутралитет, но и да взема предвид опасенията на своите европейски съседи и вътрешната си оръжейна промишленост, посочва Ройтерс.

Зеленски: С Украйна НАТО ще е по-силен

Зеленски благодари на Швейцария за въвеждането на санкциите на ЕС и призова страната да домакинства световна среща на високо равнище за мир. "Много е важно да бъде демонстрирана солидарност, защото тези санкции ще ни помогнат да сложим край на агресията", каза той. "Трябва да засилим санкциите", добави Зеленски.

Обръщението на украинския президент предизвика напрежение в швейцарския парламент, като дясната Швейцарска народна партия бойкотира речта и заяви, че тя нарушава неутралитета на страната.

Последвайте канала на

Калина Христова
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини