Гърците са смятани за „европейски шампиони“ по укриване на данъци

  • 13 юни 2023 16:18

  • 1099
  • 2
Гърците са смятани за „европейски шампиони“ по укриване на данъци
©

Укриването на данъци в Гърция възлиза на 60 милиарда евро годишно, каза управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас. Той заяви, че страната се смята за „шампион в Европа“ по избягване на данъчни задължения, пише в. „Катимерини“, цитирани от БТА.

Декларираните доходи са на стойност 80 милиарда евро, докато потреблението е в размер на 140 милиарда евро, поясни Стурнарас в интервю за информационния сайт in.gr. Той добави, че това потребление не е придружено от понижаване на спестяванията, а точно обратното. 

Гуверньорът отбеляза, че за гърците се смята, че заемат първо място по укриване на данъци в Европа, въпреки че е постигнат напредък в увеличаването на данъчните приходи като процент от брутния вътрешен продукт. 

По отношение на необслужваните кредити, Янис Стурнарас коментира, че има готова законодателна инициатива, която да бъде изпратена на следващия финансов министър, тъй като в страната предстоят парламентарни избори на 25 юни. Съответната инициатива цели въвеждането на общ кодекс на поведение за фондовете, обслужващи съответните лоши заеми.

Относно търговете на активи банкерът заяви, че уязвимите кредитополучатели трябва да бъдат защитени. Той каза още, че за да се намали високият лихвен спред между депозити и кредити, Гърция трябва да подобри конкуренцията в банковата система, като подпомогне по-малките банки и поиска от правителството да предложи равни условия за конкуренция.

Реформите в Гърция са само наполовина завършени

Стурнарас изрази увереността си, че страната ще си възвърне инвестиционния рейтинг тази година, и подчерта, че Гърция се нуждае от правителство с дългосрочни перспективи.

Последвайте канала на

Калина Христова
1099 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.13 | 16:46

2
EC търпи Гърция само защото англичаните и гepманците искат да си топят краката в Бяло море. Ако Гърция беше на друго място, маляките щяха да бачкат като машини. Още не са видели лoшoто в живoта.

2023.06.13 | 16:37

1
"Грък" е синоним на "циганин" от незапомнени времена.

Добави коментар

Водещи новини