ЕС започна правни действия срещу Полша заради новия закон за руското влияние

  • 08 юни 2023 16:51

  • 546
  • 0
ЕС започна правни действия срещу Полша заради новия закон за руското влияние
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

ЕС предприе днес правни действия срещу Полша заради спорен нов закон, за който националистическото правителство твърди, че има за цел да се бори с руското влияние, но според критиците може да се използва за преследване на опозиционни политици, предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия заяви, че според нея новият закон "неоправдано се намесва в демократичния процес", като "нарушава принципите на демокрацията" и "правото на ефективна съдебна защита".

Изпълнителният орган на ЕС следи за спазването на законите на блока.

Полша затвори границата си за камиони от Беларус и Русия

Законът бе приет миналия месец, преди очакваните парламентарни избори през есента, и позволява създаването на комисия, която да разследва руското влияние в Полша. Според критиците му той дава противоконституционни правомощия, включително възможността да бъдат изключвани хора на държавни постове от обществения живот за десет години.

Като първа стъпка в правните си действия Европейската комисия изпрати на правителството във Варшава "официално уведомително писмо", в което излага своите критики. Полша разполага с 21 дни, за да отговори на писмото, а след по-нататъшна размяна на мнения на полското правителство могат да бъдат наложени големи глоби, ако не се съобрази с тях, предаде БТА.

Калина Христова
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини