Полският министър на правосъдието: Решението на Съда на ЕС е нарушение на Договора за ЕС

  • 05 юни 2023 22:11

  • 1339
  • 6
Полският министър на правосъдието: Решението на Съда на ЕС е нарушение на Договора за ЕС
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

Полският министър на правосъдието нападна Съда на Европейския съюз (СЕС), обвинявайки го в "грубо нарушение" на Договора за ЕС, след като органът постанови, че промените в полската съдебна система нарушават европейското право, съобщава БТА.

Решението, постановено по-рано днес, се отнасяше до промени, въведени от полското правителство през 2019 година.

Въвеждането им предизвика дългогодишен спор между Варшава и Брюксел, като Европейската комисия твърдеше, че те подкопават независимостта на съдебната система, а полското правителство оспорваше това, като същевременно заяви, че ЕС няма право да се намесва в съдебната система на дадена страна.

Полският президент внесе промени в критикуван закон за неправомерното руско влияние

"Решението на СЕС, постановено днес, не е взето от съдии, а от политици, тъй като представлява грубо нарушение на Договора за Европейския съюз", заяви по-късно тази вечер пред журналисти Збигнев Жобро, който е също и лидер на партията "Суверенна Полша", най-младия член на управляващата коалиция.

"С това решение Съдът на Европейския съюз се позова на компетенции, които не притежава", добави Жобро.

"Няма държава в света, в която съдиите да могат да ограничават властта на друг съдия, а Съдът на Европейския съюз иска Полша да се окаже в ситуация, в която това е възможно", продължи министърът на правосъдието.

"Но има едно изключение... не може да се ограничи властта на съдия, който е бил назначен от комунистите", заяви Жобро, като добави, че все още има съдии, които са започнали кариерата си по време на комунистическата епоха и още работят в Полша.

Според Жобро преди две години европейските медии са разкрили корупционен скандал, в който са замесени Съдът на Европейския съюз и политици, принадлежащи към Европейската народна партия, чийто председател някога е бил Доналд Туск, сегашният лидер на основната опозиционна партия в Полша.

Жобро добави, че според медийни публикации "решенията са били взети по време на ловни мероприятия и пиянски банкети".

"И все още няма обяснение. Докато г-жа Урсула фон дер Лайен и институциите на ЕС не представят изявление по този въпрос, ще бъде трудно да не възприемаме СЕС като съд, чиято надеждност е подкопана, или просто като орган, който е опозорен в очите на европейското обществено мнение", твърди Жобро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1339 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Stamatis

2023.06.06 | 07:36

5
Ех, тези лукави поляци!Лозунги от типа:Винаги с ЕС, но щом нещо им направят забележка, нарушение на права. За пари и игра винаги, но щом трябва да се спазва права, никакви ги няма. Комунизма развали целия соц. блок през десетилетията тирания. Сега метастазите му пъплят из цяла Европа!
това

2023.06.06 | 11:08

6
което правят от джендерския съюз е комунизъм бе клоун прост

2023.06.05 | 22:31

1
ЕС е фашистка диктатура на педали!
Долния малоумник

2023.06.06 | 06:25

4
Много меки китки са та порили а.

2023.06.06 | 05:35

3
Ей, меката китка, затварай плювалника.
Lissa

2023.06.06 | 01:56

2
Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

Добави коментар

Водещи новини