Ключови избори се произвеждат днес в 12 испански области

  • 28 май 2023 06:28

  • 498
  • 1
Ключови избори се произвеждат днес в 12 испански области
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испания подновява днес общинските съвети и парламентите на 12 от общо 17 автономни области, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Около 35,5 милиона избиратели, от които над 400 000 чужденци, пребиваващи в страната, имат право на глас в  8131 общини, за да изберат над 67 000 общински съветници.

Погнаха търговци на гласове в Испания

Що се касае до областите избори 10 от тези 12  области, в които ще се гласува днес, след предходните избори през 2019 г. са управлявани от Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес. На места тя управлява сама, а но в повечето случаи тя се е коалирала с друга партия. Две от областите са ръководени от консервативната Народната партия, основна опозиционна сила в Испания.

Вотът днес е важен, защото в края на годината в Испания ще има парламентарни избори и и сегашното гласуване ще покаже какви са нагласите на избирателите.

Допитванията показват, че на националните избори Народната партия ще победи, но без абсолютно мнозинство пред лявата коалиция на власт, съставена от социалистите и от радикалната левица "Подемос".

В Испания автономните области имат и разширени компетенции по редица въпроси, от образованието до здравеопазването

Допитванията за днешните избори на Центъра за социологически изследвания показват, че социалистите ще получат около 30,2 процента, а Народната партия - 27,9 процента на общинските избори.

Но най-интересни ще са областните избори. Народната партия се надява да открадне до 6 регионални правителства от социалистите. Това би било победа на новия лидер на партията Алберто Нунес Фейхоо. Но дори победата на Народната партия в четири области се смята за успех.

Всички ще следят и резултата на крайната десница "Вокс", чиято цел е да стане незаменим партньор за Народната партия във възможно повече областни правителства. В този тандем те управляват една област.

Сред ключовите изборни битки са тази за преизбирането на дясната и много амбициозна лидерка на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо от Народната партия. Въпросът е дали тя ще получи абсолютно мнозинство. Във Валенсия  народната партия се надява да  отнеме от социалистите едновременно кметството на едноименния град и регионалното правителство. В Барселона допитванията показва, че социалистите биха могли да вземат кметството.

Десислава Станева
498 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.28 | 10:55

1
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини