Прокуратурата в Испания иска затвор за бизнесмени заради скъпи маски

  • 20 май 2023 15:27

  • 871
  • 2
Прокуратурата в Испания иска затвор за бизнесмени заради скъпи маски
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Антикорупционната прокуратура на Испания поиска 15 години затвор за Алберто Лусеньо и девет за Луис Медина. Двамата бизнесмени са разследвани за продажба на маски, ръкавици и Covid тестове на прекалено високи цени по време на пандемията. Медина е добре познат в светските среди заради аристократичния си произход - неговият брат е настоящия херцог на Ферия, след смъртта на баща им.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32772

Случаят нашумя покрай кмета на Мадрид, с чийто братовчед се свързват двамата бизнесмени, за да получат обществената поръчка на градския съвет за доставка на санитарните материали в разгара на първата вълна на пандемията от Covid-19 през март 2020 година. Те се представят за "изключителен агент" на малайзийска компания, която доставя материалите, които са продадени на градската управа на Мадрид за 11,9 милиона евро.

По-късно в хода на разследването става ясно, че от тях над 6 милиона евро е била комисионната на двамата бизнесмени.

Въпреки високата цена те са убедили купувача, че действат единствено по "алтруистични причини, без да получат никаква печалба от операцията".

Отменят задължителното носене на маски в Хонгконг

Самият Лусеньо е измамил и партньора си Медина, прибирайки три пъти по-голяма комисионна и криейки реалния ѝ размер.

След това влага парите в 12 луксозни автомобили сред които порше, няколко мерцедеса, ламборджини, "Астън Мартин", ауди, "Рейндж Ровър", "Маккларън", имот за 1,2 милиона евро, три ролекса и скъпи пътешествия, а Медина си взима ветроходна яхта.

Сега прокуратурата иска глоба от 5,6 милиона евро за първия и 450 000 за втория. Освен това трябва да покрият и всички разходи за погребения по времето на пандемията на общинските власти в Мадрид и да платят таксите по делото срещу тях, отбелязва БНР.

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
871 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.20 | 18:36

2
❤️Играя нова ceкс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ Ja.cat/xgams

2023.05.20 | 17:18

1
Не прави обир в моя обир.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини