Може ли Саркози наистина да влезе в затвора?

  • 18 май 2023 07:47

  • 549
  • 0
Може ли Саркози наистина да влезе в затвора?
© Getty Images

Френският съд потвърди тригодишната присъда на Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, въпреки обжалването му. Срещу него беше заведено дело за корупция и търговия с влияние. Саркози беше президент на Франция в периода 2007-2012 г. 

Разследващите установиха, че той е имал таен телефонен номер под чуждо име, от който е провеждал разговори с адвоката си. Двамата поддържали връзка със съдия, от когото придобивали информация за някои разследвания. Записите на телефонните разговори доведоха до присъдата за корупция отпреди две години. Саркози отхвърли всички обвинения и обжалва. 

Съдът реши да не уважи жалбата му и потвърди присъдата от три години затвор, две от които условно. За оставащата една година Саркози ще носи електронна гривна, вместо да лежи в затвора. Много малко вероятно е обаче той да влезе в затвора. Това би се случило само ако извърши ново престъпление по време на условната си присъда, предава Нова тв.

Съд в Париж се произнася днес по дело срещу Никола Саркози

Саркози е един от политиците, които най-често си имат работа със съда. Наскоро загуби друго дело, свързано с либийската афера. Стана ясно, че той е финансирал кампанията си с публични средства от Либия, дарени от Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Неговият случай обаче не е прецедент.

През 2011г. Жак Ширак също получава 2 години условна присъда за това, че злоупотребявал с публична средства, докато бил кмет на Париж. През 2020 г. бившият премиер Франсоа Фийон  получи 5 години затвор, 3  от които условно за това, че е платил 1 милион евро публични средства за сътрудничество на своята съпруга, която му помагала в кампанията.

Бившият държавен секретар Жорж Трон е с присъда от 5 години заради сексуално посегателство, а Адриен Катененс получи 4 месеца затвор за това, че ударил шамар на бившата си съпруга.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини