Макрон съобщи за освобождаването на двама французи, осъдени в Иран за шпионаж

  • 12 май 2023 17:03

  • 341
  • 1
Макрон съобщи за освобождаването на двама французи, осъдени в Иран за шпионаж
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви, че двама френски граждани - Бернар Фелан и Бенжамен Бриер, които са били задържани в Иран, вече са на свобода, предаде Ройтерс.

Връзките между Франция и Иран се влошиха през последните месеци, когато Техеран задържа седем френски граждани - нещо, което Париж определи като произволни арести, равностойни на вземане на заложници.

Френската министърка на външните работи Катрин Колона каза, че двамата мъже са на път към Франция. Тя добави, че е разговаряла с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан тази сутрин.

Френско-ирландският гражданин Бернар Фелан по-рано тази година беше осъден на 6,5 години затвор за "предоставяне на информация на друга държава" въпреки лошото му здравословно състояние, съобщи семейството му.

Макрон ще произнесе реч за Европа на 31 май в Братислава

Бенжамен Бриер беше задържан в Иран през май 2020 г, след като е управлявал мини хеликоптер с дистанционно управление, използван за получаване на изображения от въздуха или в движение в близост до границата с Туркменистан. През март ирански съд го осъди на 8 години затвор по обвинения в шпионаж.

"Ще продължим да работим за завръщането на тези наши граждани, които все още са задържани в Иран", заяви Макрон в Туитър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.05.12 | 17:11

1
Обещавам да духам безплатно на ЛЮЛЯКА и Z Z Z Z Z ♥, ако ме оставят да си троля тук на спокойствие! Парите са добри от американското посолство!

Добави коментар

Водещи новини