Испанският премиер ще помоли Байдън да изслуша Китай и Бразилия по въпроса за Украйна

  • 11 май 2023 18:12

  • 838
  • 1
Испанският премиер ще помоли Байдън да изслуша Китай и Бразилия по въпроса за Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Испанският премиер Педро Санчес ще призове САЩ да придадат по-голяма тежест на мнението на страни извън НАТО като Бразилия и Китай за войната в Украйна, когато се срещне с президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в във Вашингтон утре, съобщи испански дипломатически източник, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Мадрид е съгласен с Вашингтон, че руското нахлуване в Украйна е незаконно, и за необходимостта от въоръжаване на силите на Киев. Испания обаче се позиционира като посредник заради близките си връзки с латиноамериканските държави и по-меката си позиция към Пекин.

Санчес посети Пекин през март и прие бразилския президента Луис Инасио Лула да Силва в Мадрид миналия месец, припомня Ройтерс.

Китай е съюзник на Русия и се застъпва за алтернативен мирен план на този, който е подкрепян от съюзниците от НАТО. Лула също направи противоречиви изявления за прекратяването на конфликта в Украйна, от които Санчес се дистанцира.

Испанският лидер обаче ще предаде на Байдън различаващите се виждания на Пекин и Бразилия и ще предложи да се придаде по-голяма тежест на мненията на страните, които не са членки на НАТО и които също са засегнати от войната, каза източникът.

Санчес към Си Цзинпин: Говорете със Зеленски

Първата среща в Белия дом между лидерите на двамата съюзници от НАТО идва само няколко седмици преди Санчес да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз за втората половина на годината.  Тя се провежда в момент, когато Европа се стреми да подкрепи своята индустрия и да си осигури надеждни източници на суровини и енергия, както и да намери начини да се конкурира със зелените субсидии, обявени от администрацията на Байдън в рамките на Закона за намаляване на инфлацията.

Санчес ще изложи пред Байдън концепцията за "отворена стратегическа автономия" - основна политика на предстоящия му европейски мандат, която, според втори правителствен източник, не е предназначена за да се насочи към протекционизъм, а да намали уязвимостта.

Потенциално сътрудничество в областта на производството и/или доставките на микрочипове и полупроводници, както и за използването на редки земни изкопаеми от Латинска Америка също ще бъде в дневния ред на срещата между двамата лидери, отбелязява БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПО-ДОБРЕ

2023.05.11 | 22:05

1
МУ ОБЯСНИ, КАК СЕ ПРАВИ СВИРКА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини