Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания

  • 29 април 2023 07:19

  • 1496
  • 4
Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са счупили температурните рекорди за април, тъй като и двете страни потъват в необичайно ранна гореща вълна, която повиши риска от горски пожари, предупреди АФП.

В четвъртък живакът достигна 38,8 градуса по Целзий на летището в южния испански град Кордоба, подобрявайки предишния рекорд от 38,6 градуса в източния град Елче, съобщи националната метеорологична служба AEMET.

Тези "предварителни данни" все още трябва да бъдат потвърдени - процес, който може да отнеме няколко дни, заяви говорител на агенцията пред АФП.

Най-високата температура за цяла Испания през месец април обаче е била регистрирана през 2013 г. на Канарските острови, разположени на северозападния бряг на Африка, когато живакът е достигнал 40,2С.

В съседна Португалия температурите в централния град Мора достигнаха 36,9С в четвъртък, с което бе подобрен рекордът от 36С, поставен през април 1945 г. в североизточния град Пинхао, съобщи метеорологичната агенция IPMA.

Докато в Португалия температурите започнаха да се понижават в петък, в голяма част от Испания горещините се запазиха, като в Кордоба живакът достигна 36С.

Необичайно ранната гореща вълна е предизвикана от маса много горещ и сух въздух, идващ от Африка.

Изгарящите температури предизвикаха предупреждения за висок риск от горски пожари и влошаване на условията на суша, които вече накараха някои земеделски стопани в Испания да не сеят семена тази година.

Испанското правителство заяви, че ще започне кампанията си за наблюдение на горските пожари в петък, месец и половина по-рано от обичайното поради ранното настъпване на горещите температури.

Това ще включва добавяне на подкрепления към местните противопожарни екипи и "непрекъснато наблюдение на горските пожари" в цялата страна, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи.

Температурни рекорди в Европа

По данни на Европейската информационна система за горските пожари досега тази година в Испания пожарите са опустошили около 54 000 хектара (133 400 акра) земя, в сравнение с малко над 17 000 хектара по същото време през 2022 г.

Миналата година Испания преживя най-горещата си година от началото на записите, като по данни на ООН близо 75 % от земите ѝ са податливи на опустиняване поради изменението на климата.

Водните резервоари в страната са на половината от капацитета си, а според профсъюза на фермерите COAG 60 % от земеделските земи се "задушават" от липсата на валежи.

Испания е най-големият износител на зехтин в света и основен източник на плодове и зеленчуци в Европа.

Експерти твърдят, че изменението на климата, предизвикано от човешката дейност, увеличава интензивността и честотата на екстремните метеорологични явления, като горещини, суши и горски пожари.

Последвайте канала на

Калина Христова
1496 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.04.29 | 08:17

2
Добре, че няма климатични промени, ИЗМАМА е това, както е забелязал и неграмотника в №1. У нас зима нямаше до март, но това е НАПЪЛНО НОРМАЛНО, да знаете.
Всичко е за още скубане на патката

2023.04.29 | 10:59

4
И да има промени, човекът няма нищо общо с тях, това са си цикли на планетата които хората не могат да контролират по никакъв начин, както знаеш на полюсите някога е било джунгла, намерени са много кости на динозаври, тогава пак ли човека е замърсявал, или динозаврите много са пърдели като кравите в Холандия. Засега стигнахме до данъчно спасение на природата, а има лесен и евтин начин залесяване му казват, но данъчното спасение е по изгодно.

2023.04.29 | 10:54

3
И да има промени, човекът няма нищо общо с тях, това са си цикли на планетата които хората не могат да контролират по никакъв начин, както знаеш на полюсите някога е било джунгла, намерени са много кости на динозаври, тогава пак ли човека е замърсявал, или динозаврите много са пърдели като кравите в Холандия.

2023.04.29 | 07:42

1
Само не пробутвайте ИЗМАМАТА с измененията на климата и др простотии за контрол над хората

Добави коментар

Водещи новини