Република Кипър предлага съдействие за евакуациите от Судан

  • 25 април 2023 12:52

  • 291
  • 0
Република Кипър предлага съдействие за евакуациите от Судан
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Република Кипър ще предложи помощ на приятелски държави за репатриране на техни граждани от Судан през Кипър, съобщи кипърското министерство на външните работи.

В контекста на продължаващите усилия за евакуация на кипърски граждани и граждани от други националности, намиращи се в Судан, министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос свика събрание на кипърските министри на външните работи, отбраната, вътрешните работи, правосъдието и обществения ред. Те решиха да активират специален национален план за „приемане и репатриране на чужди граждани от регион в криза през територията на Република Кипър“. По този начин страната ще предоставя териториите си при организирането на евакуациите на граждани от трети страни от Судан в родината им.

Кипър и преди е съдействал за евакуации с хуманитарна цел. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от Ливан през Кипър през 2006 г., след изостряне на конфликта с Израел.

Междувременно, първият кипърски гражданин беше спасен от Судан, съобщи Комбос в публикация в Туитър днес сутринта. Той изрази искрени благодарности към външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за помощта, която страната му е оказала.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорис Гоцис заяви по-рано, че в столицата на Судан Хартум има 23 души с кипърски произход, за които се планира да бъдат безопасно евакуирани. Той отбеляза, че за тази цел се води кореспонденция за координацията между компетентните органи на Кипър и действащите европейски държави, най-вече с Франция, но също и с Великобритания, пише БТА.

И Украйна евакуира цивилни от Судан

Внезапно избухналите размирици в Судан между войските, верни на командващия суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан, и лидера на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемеди, поставиха в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини