В Берлин ХДС гласува за правителствена коалиция със социалдемократите

  • 25 април 2023 06:40

  • 249
  • 0
В Берлин ХДС гласува за правителствена коалиция със социалдемократите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският консервативен Християндемократически съюз (ХДС) се съгласи да влезе в коалиция с лявоцентристката социалдемократическа партия (ГСДП) в правителството на провинция Берлин, предаде ДПА.

На партийна конференция делегатите гласуваха единодушно в подкрепа на коалиционното споразумение, договорено с ГСДП,  съобщиха от ХДС след гласуването. 

Това означава, че лидерът на ХДС в провинцията Кай Вегнер може да бъде избран в четвъртък в парламента на провинцията за управляващ кмет. Ако спечели вота, той ще бъде първият християндемократ, който заема този пост от 2001 г. насам. 

За разлика от ГСДП, ХДС не е обсъждал публично планирания съюз на християндемократите и социалдемократите. 

Въпреки че в столичния ХДС все още има привърженици на сътрудничеството между ХДС и Зелените, курсът на Вегнер от самото начало имаше широката подкрепа на партията.

Стачка спря полетите на летище Берлин-Бранденбург

От друга страна, берлинските социалдемократи са видимо разделени по въпроса за влизане в правителство с ХДС. При гласуването на членовете на партията относно коалиционното споразумение, чиито резултати бяха обявени в неделя, в подкрепа на съвместната правителствена програма имаше само малко мнозинство от 54,3%.

Понастоящем управляващият кмет все още е председателят на ГСДП на провинцията Франциска Гифай. Тя е готова да се откаже от поста си в името на формирането на коалиция ХДС-ХСС, който щеше да запази, ако предишният съюз на ГСДП, Зелените и твърдолявата партия “Левите“ беше продължил. Сега тя трябва да освободи поста си в полза на Вегнер, пише БТА.

Не е сигурно обаче, че Вегнер ще получи всички гласове на ХДС и СДПГ при избора си в четвъртък в пленарната зала на Камарата на представителите, така че гласуването представлява сериозна проверка на силите, посочва ДПА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини