Производствената инфлация в Германия през март спада до най-ниското си ниво от почти 2 г.

  • 20 април 2023 15:11

  • 238
  • 0
Производствената инфлация в Германия през март спада до най-ниското си ниво от почти 2 г.
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Цените на производител в германската промишленост са се понижили за шести пореден месец през март, достигайки най-ниското си ниво от близо две години, сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба "Дестатис"(Destatis), цитирани от ДПА.

Отслабването на производствените цени се случва в контекста на рязкото скорошно забавяне на стойността на енергията, повече от година след нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика енергийна несигурност в цяла Европа. Годишният темп на поскъпване на енергията намалява значително - от 27,6 на сто през февруари до 6,8 на сто през март.

Индексът на цените на производител се е покачил едва със 7,5 на сто на годишна основа през март, което е било значително по-слабо от повишението с 15,8 на сто през февруари.

Анализатори прогнозираха производствените цени да се увеличат с 9,8 на сто, но предварителните данни надминават очакванията.

Повишава се бизнес доверието в химическата промишленост в Германия

Междувременно темпът на покачване на потребителските цени в Германия се забави до 7,8 на сто през март спрямо същия месец година по-рано, с което равнището на показателя достигна най-ниските си стойности от май 2021 г., когато цените скочиха със 7,2 на сто.

Без да се вземат предвид цените на енергията, цените на производител са се повишили със 7,9 на сто на годишна база през март, както и с 0,2 на сто на месечна основа.

Междувременно цените на недълготрайните потребителски стоки са нараснали с 15,4 на сто в резултат на поскъпването на хранителните продукти. Цените на дълготрайните стоки са с 10 на сто по-високи в сравнение с март 2022 г., а на междинните стоки - с 4,7 на сто, главно заради динамиката на цените на стъклото, изделията от стъкло и керамика и изделия от камък.

Данните показват още, че под натиска на поскъпващите машини, разходите за капиталови стоки са били нагоре със 7,5 на сто.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини