Руски хакери се опитват да атакуват ключови инфраструктури във Великобритания

  • 19 април 2023 22:28

  • 736
  • 0
Руски хакери се опитват да атакуват ключови инфраструктури във Великобритания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руски хакери се опитват да "повредят или разрушат" ключова инфраструктура във Великобритания, а не се прави достатъчно те да бъдат спрени, заявиха днес представители на британското правителство, съобщи БТА.

Националният център по киберсигурност на Великобритания изпрати официално съобщение за заплаха до електродоставчици, водоснабдителни фирми и други ключови доставчици на услуги с призив да засилят защитата си.

"Не смятам, че правим достатъчно, за да предпазим инфраструктурата ни от кибератаките, извършвани от групи, поддържащи Русия", каза ръководителят на центъра Линди Камерън.

В Германия разбиха руска хакерска група

Министър Оливър Даудън заяви, че заплахата идва от хакери, които са привърженици на Русия, но не са задължително ръководени от руската държава. Той ги определи като кибереквивалент на групировката "Вагнер" – частната руска групировка от наемници, биещи се в Украйна.

Въпреки че въпросните хакери в момента нямат способността да нанесат широкомащабни щети на британските системи, заплахата от тях нараства, добави Даудън.

"Оповестяването на тази заплаха не е нещо, което правим с лека ръка", но е необходимо "фирмите да разберат за риска, пред който са изправени в момента, и да предприемат действия да защитят себе си и страната ни", заяви Даудън на конференция по киберсигурност в Белфаст.

"Това са компаниите, които отговарят за функционирането на страната ни, които държат светлините включени", отбеляза Даудън. "Нашият просперитет зависи от това колко сериозно те се отнасят към въпроса за тяхната собствена сигурност", добави той.

От Националния център по киберсигурност на Великобритания, който е клон на британската Служба за киберразузнаване, казаха, че хакерите може да започнат да разширяват фокуса си от Украйна към Запада на фона на продължаващата война.

Камерън направи публично предупреждение за "огромния възход на Китай като технологична суперсила".

"Какво искам да кажа за Китай, е че той е заплаха, както се казва в нашите стратегически документи, от епохално естество", каза тя за британския телевизионен канал "Скай Нюз". "Мащабът и темпото на тяхната амбиция и технология е нещо, което всички ние на тази конференция трябва да вземем насериозно и освен това да помислим как да вградим защита в бъдещите ни технологии, за да се предпазим", добави тя.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини