Запасите от зърно в Чехия са нараснали рязко заради украинския внос, според местни фермери

  • 18 април 2023 16:53

  • 361
  • 1
Запасите от зърно в Чехия са нараснали рязко заради украинския внос, според местни фермери
© pixabay

Чешките фермери имат запаси от 2,6 милиона тона зърно, или с 40 на сто повече в сравнение с миналата година, тъй като украинският износ за европейските пазари е скочил, съобщи днес местната Селскостопанска асоциация, цитирана от Ройтерс.

Нараства натискът върху Европейския съюз да намери общо за блока решение относно потока украинско зърно, след като Полша, Унгария и Словакия обявиха забрани върху вноса на някои продукти от Украйна, за да защитят селскостопанските си пазари, предаде БТА.

В България са внесени близо 20 000 тона украинска пшеница през 2022 г., сочи анализ

Управляващата Социалдемократическа пария в Румъния съобщи, че ще поиска коалицията да наложи временна забрана върху вноса на украинско зърно. Чешкото министерство на селското стопанство обаче обяви вчера, че не обмисля подобна стъпка, тъй като това би нарушило правилата за пазара на ЕС.

Чешката Селскостопанска асоциация обяви, че зърното от Украйна, предназначено за пазарите в Африка и Близкия изток, е напълнило европейските силози и има заплаха от недостиг на капацитет в хранилищата за тазгодишната реколта.

"Селскостопанската асоциация призовава земеделското министерство и Европейската комисия бързо да активират първоначалните коридори и украинското зърно да се изнася по първоначалното си предназначение", се посочва в комюнике на асоциацията. 

Лобистката група обяви, че в хранилищата има 1,6 милиона тона зърно спрямо 1 милион тона преди година.

Чешкото земеделско министерство отговори на запитване на Ройтерс, че макар и украинският износ на зърно за Чехия да е скочил, той все още е бил под 4000 тона през миналата година и е представлявал само част от общото производство на страната.

Министерството и асоциацията не отговориха на допълнителни въпроси за равнищата на запасите в хранилищата и вноса. 

Последвайте канала на

Калина Христова
361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.18 | 17:46

1
тунеядската паплач на субсидии да мре, 2 кинта килото е брашното без ДДС, писна ми да слушам за "евтино зърно.

Добави коментар

Водещи новини