Зеленски произнесе реч пред австрийския парламент

  • 30 март 2023 11:41

  • 570
  • 3
Зеленски произнесе реч пред австрийския парламент
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога произнесе днес реч пред Националния съвет – долната камара на австрийския парламент, на пряко предавано по телевизията събитие, открито от председателя на Националния съвет Волфганг Соботка, предава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10657

В своите встъпителни думи Соботка подчерта, че Австрия е военно, но не и политически неутрална страна. Австрия е приела около 90 000 украински граждани, над 200 фирми оказват помощ на Украйна в момента и след като войната приключи, Австрия ще участва във възстановяването на страната, заяви Соботка.

Чрез видеовръзка украинският държавен глава се обърна към парламента и австрийския народ. Той обрисува руските престъпления, заради които всекидневно загиват украински граждани. Всеки глас в подкрепа на международното право е важен за Украйна, заяви Зеленски. Не става дума за геополитика, човек винаги трябва да си остане човек, каза по-нататък украинският лидер.

Зеленски изненадващо покани Си Цзинпин да посети Украйна

Той благодари за хуманитарната помощ на Австрия и особено на обществената организация „Съседът в беда“ за помощта при обезвреждане на мини, за оказаната лекарска помощ.

„Благодаря, Австрия, ясно е, че Украйна ще победи", завърши речта си Зеленски, бурно аплодиран от парламентаристите.

Всяка от представените в парламента партии с изключение на Австрийската партия на свободата (АПС) излъчи по един представител, който заяви солидарността си с украинския народ и осъди агресора Русия. Депутатите на АПС, чийто водач Херберт Кикъл нееднократно заяви, че парламентарното събитие е в разрез с неутралитета на Австрия, протестираха по време на заседанието с издигнати табели с текст „Неутралитет“ и „Мир“, а малко по-късно напуснаха парламентарната зала.

На парламентарното събитие присъстваха австрийският президент Александър ван дер Белен, вицеканцлерът Вернер Коглер, членове на правителството, представители на дипломатическия корпус, сред които и посланикът на Украйна в Австрия. Федералният канцлер Карл Нехамер отсъства от събитието, тъй като в момента е на посещение в чужбина.

В коментари австрийските медии отбелязват, че това е закъсняла изява на Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който от началото на войната е говорил пред парламентите на 24 държави от ЕС. Досега украинският президент не е говорил в България, която се намира в продължителна криза, съобщава австрийското радио и телевизия ОРФ и продължава: проруските партии в София предотвратиха подобна изява с аргумента, че българският парламент първо трябва да избере правителство. Зеленски не е поканен да говори и в парламента на Унгария, смятана за приятелски настроена към Русия, допълва ОРФ.

Цветелина Кирилова
570 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.30 | 20:45

3
e mai na tozi pe dal u ostana da proiznese rec pred parlamenta na masaite
Ukraina55

2023.03.30 | 15:37

2
Ето го батко Зеленски които изнасилва Путин отзад и го разчеква до кръв ха ха ха.А Путин вика само ах и ох Зеленски ме опъва отзад до кръв ха ха ха.
Ukraina55 е педераса Еми

2023.03.30 | 13:32

1
Ukraina55 е педераса Еми

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини