Великобритания планира да настанява търсещите убежище чужденци във военни бази

  • 29 март 2023 18:10

  • 472
  • 2
Великобритания планира да настанява търсещите убежище чужденци във военни бази
© Getty (архив)

Търсещите убежище чужденци ще бъдат настанявани в неизползвани военни бази, на фериботи и баржи съгласно плановете на британското правителство да намали разходите за хотели, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1309

Министърът на имиграцията Робърт Дженрик днес обяви използването на две площадки на Кралските военновъздушни сили (ВВС). Според него така ще бъдат намалени  дневните разходи от 6,8 млн. паунда, колкото правителството твърди, че харчи за настаняване в хотели.

Плановете срещнаха съпротива сред членове на кабинета на Риши Сунак. Министърът на външните работи Джеймс Клевърли вече разкритикува предложенията да бъде използвана база в неговия избирателен район Есекс (Източна Англия).

Източници също така омаловажиха вероятността за скорошно използване на баржи и фериботи, като заявиха, че все още не са закупени такива.

Дженрик обяви, че хората, които пристигат в Обединеното кралство, след като са прекосили Ламанша с малки лодки, ще бъдат настанени в базите на ВВС Уедърсфийлд и Скамптън.

Екипаж на траулер спаси мигранти от ледените води на Ламанша

Вицепремиерът Доминик Рааб описа баржите като "един от възможните варианти". Той заяви, че използването на хотели действа като "порочен стимул" за насърчаване на пристигането.

Рааб също така настоя, че Клевърли "напълно подкрепя тази политика", въпреки че се противопоставя на използването на базата в неговия избирателен район.

 Рааб каза, че използването на хотели е "огромен разход за данъкоплатците", който според него действа като "притегателен фактор" за мигрантите.

Благотворителната организация Съвет за бежанците заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от плановете, като каза, че предложените помещения са "напълно неподходящи" за нуждите на търсещите убежище.

Енвер Соломон, главен изпълнителен директор на организацията, посочи: "Тези обекти са напълно неподходящи за настаняване на уязвими мъже, жени и деца, които са дошли в нашата страна в търсене на безопасност. Трябва да гарантираме, че хората, които бягат от война, конфликти и преследване, имат достъп до безопасно, достойно и подходящо настаняване, докато са в системата за предоставяне на убежище на Обединеното кралство.

Валери Зайцев
472 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2023.03.29 | 19:41

1
Що не в Хотели ? Най-добре да ги давят
Майтапчи Йово

2023.03.30 | 04:05

2
Направо да ги товари на танковете като екипаж към украинците, които обучават за тях и... го уей ту Украина:)))!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини