Стачка на лекарите в Хърватия

  • 29 март 2023 11:26

  • 244
  • 0
Стачка на лекарите в Хърватия
© Pixabay

Пет лекарски сдружения обявиха стачка заради проблемите в здравеопазването, а председателят на Хърватската лекарска камара Крешимир Луетич каза, че очакват среща с премиера Андрей Пленкович и неговото лично участие в решаването на проблема, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

„Всички пет лекарски организации са готови за стачка. Отговорността за стачката е на правителството, а ние, разбира се, ще се погрижим за пациентите си и по време на стачка – всички спешни пациенти, онкологично болни и деца ще бъдат обгрижени", каза Луетич в изявление за медиите след среща в Хърватската лекарска камара.

Той допълни, че от камарата очакват премиерът да се включи лично в решаването на "горещите проблеми“. Хърватското Министерство на здравеопазването заяви, че е отворено за диалог.

„Протестът и стачката са легитимен начин за изразяване на недоволство, но ни отдалечават от напредъка в здравната система, а с това и от пациентите“, пише в съобщение на Министерството на здравеопазването.

На 18 март се състоя голям протест на лекари и работещи в здравеопазването под мотото „SOS за хърватското здравеопазване“.

Общонационална стачка на лекарите и медицинските сестри в Гърция

Според протестиращите, в здравната система на страната има недостиг на 2000 лекари и 4000 медицински сестри, а проблемът е, че условията на работа не са добри и всеки трети лекар напуска Хърватия.

„3000 лекари на площад "Св. Марк" не е достатъчно ясно послание за правителството“, подчерта Луетич и добави, че лекарите ще подадат и формална молба за среща с премиера Пленкович.

Виолета Симеонова
244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини