Вече ще се плаща за влизане в Пантеона в Рим

  • 27 март 2023 07:13

  • 501
  • 1
Вече ще се плаща за влизане в Пантеона в Рим
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Влизането в една от най-популярните забележителности в Рим - Пантеона, вече няма да бъде безплатно, съобщава ДПА, като цитира италианското министерство на културата.

В близко бъдеще за влизане в древната сграда ще се плаща билет от максимум 5 евро. Откога това ще влезе в сила засега не се уточнява. Деца под 18 години и жители на Рим ще продължават да влизат в Пантеона безплатно. Посещението на църковните служби също остава безплатно.

Преди пандемията Пантеонът е бил посещаван от милиони души ежегодно, като пикът е от 7 милиона. Това, по данни на министерството на културата, го прави най-посещаваната забележителност в Италия.

Входната такса ще бъде използвана за поддръжка и реставрация на сградата, която е една от най-важните в историята на световната архитектура.

Пантеонът е построен в зората на Римската империя - между 27 и 25 г. пр. Хр, като Храм на всички богове. Импозантният му купол е завършен в днешния си вид през първата половина на II век.

Учени разкриха тайната на древноримския бетон

През 609 г. императорът на Източната римска империя Фока го дарява на папа Бонифаций IV, който го преобразува в християнска църква.

В Пантеона са погребани няколко велики италиански художници, сред които Рафаел, Анибале Карачи и Балдасаре Перуци, както и италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I, пише БТА.

Цветелина Кирилова
501 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мда

2023.03.27 | 07:43

1
ЕвроКенефа си отива безвъзвратно. Войната в Украйна която , създадоха и спонсорират ще им изяде главата.

Добави коментар

Водещи новини