ХДС е против идеята за съвместно явяване с ХСС на изборите в Германия

  • 25 март 2023 21:55

  • 480
  • 1
ХДС е против идеята за съвместно явяване с ХСС на изборите в Германия
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц отхвърли идея за съвместно явяване с Християнсоциалния съюз (ХСС) на парламентарните избори в Германия, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Мерц направи това, след като миналата седмица в Германия бе приета изборна реформа, с която се въвежда строго спазване на правилото за 5-процентов праг при влизане в парламента. Предполага се, че реформата ще ощети по-малките партии, като например ХСС, за които оттук насетне ще бъде по-трудно да излъчват свои представители в парламента. Освен това с реформата се предвижда намаляване на броя на народните представители от 736 на 630. За да уталожи недоволството от изборната реформа на ХСС и на съюзниците им от ХДС, германското правителство предложи законодателна промяна, която да даде възможност на двете сили да се явят с обща листа на следващите избори.  

Германският парламент одобри важна реформа за намаляването на броя на депутатите в Бундестага

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц обаче отхвърли тази идея с аргумента, че ХДС и ХСС са две отделни партии, въпреки че се намират в съюзнически отношения. "Предложението за обща листа е безполезно, тъй като е предложение за решаване на проблем, който бе създаден от самото правителство. ХДС и ХСС са съюзнически партии, които обаче са независими една от друга и които просто са решили да се явяват на изборите в различни географски райони, а не да се състезават помежду си. Това ще си остане така, каквото и да си мислят останалите политически партии", заяви Мерц пред в. "Велт ам зонтаг".

Филип Епитропов
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.03.25 | 22:22

1
Това са тяхното ПП и ГЕРБ.

Добави коментар

Водещи новини