Протестите срещу пенсионната реформа във Франция продължават

  • 24 март 2023 12:20

  • 313
  • 1
Протестите срещу пенсионната реформа във Франция продължават
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Хора, недоволни от пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, продължиха днес своите протести на фона на забавяне на железопътния трафик, опашки от камиони, блокиращи достъпа до търговското пристанище на Марсилия, и осеяни с отломки улици в Париж след вчерашните масови демонстрации, предаде Асошиейтед прес.

Над 450 участници в протестите бяха арестувани в столицата и на други места вчера, когато над 1 милион души се включиха в близо 300 демонстрации в цяла Франция срещу непопулярната пенсионна реформа. Вътрешният министър Жералд Дарманен каза, че 441 полицаи и жандармеристи са били ранени при насилието, белязало някои от протестите.

Социологическите проучвания показват, че повечето французи са против законопроекта за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което според Макрон е необходимо, за да се поддържа платежоспособността на системата.

Доставките на гориво за Париж от голямата рафинерия „Гонфревил-л‘Орше“ в Нормандия бяха възобновени днес след намесата на полицията, съобщи министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. При петролния терминал „Фос-сюр-мер“ близо до Марсилия обаче протестиращите се срещнаха, за да планират бъдещи блокади, пише БТА.

Близо 2 милиона протестираха във Франция, стигна се до сблъсъци и пожари

Управлението за гражданска авиация, опасявайки се от нарушения на транспорта в идните дни, поиска да бъдат отменени една трета от полетите на парижкото летище „Орли“ в неделя и една пета в понеделник.

Профсъюзите призоваха за нови протести и стачки във вторник, когато британският крал Чарлз Трети трябва да пристигне в Бордо във втория ден от посещението си във Франция.

Росица Валентинова
313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.24 | 13:33

1
французите взеха пример от нашите български протести

Добави коментар

Водещи новини