Австрийският външен министър: Русия ще продължи да бъде важна за Европа

  • 22 март 2023 12:58

  • 499
  • 5
Австрийският външен министър: Русия ще продължи да бъде важна за Европа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Русия винаги ще остане важна за Европа, а да се мисли другояче е заблуждаващо, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг, цитиран от Ройтерс.

Шаленберг защити втората по големина австрийска банка "Райфайзенбанк интернешънъл", като заяви, че е неоснователно да бъде изтъквано, че тя извършва дейност в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да се мисли, че няма да има вече Русия и че можем да се отделим във всички сфери, е заблуждаващо", каза той и добави, че Австрия ще разхлаби връзките, но това "не може да стане за една нощ".

"Достоевски и Чайковски остават част от европейската култура, независимо дали ни харесва или не. Тя ще продължи да бъде най-големият ни съсед. Тя ще остане втората по големина ядрена сила в света", заяви Шаленберг.

По-рано тази година американските санкционни власти започнаха да разследват "Райфайзенбанк" за нейния бизнес, свързан с Русия.

Шаленберг каза, че Австрия е тази, която трябва да реши дали да наложи санкции, и изтъкна, че и други западни банки работят в Русия.

"Австрийските компании трябва да се придържат към австрийските правила, част от които са санкциите на Европейския съюз", каза той.

По думите му "91 процента от западните компании все още са в Русия". "Има достатъчно американски банки, една от тях с името "Банк ъв Америка", които присъстват в Русия", заяви Шаленберг.

Той каза, че предпочита да се прилагат съществуващите европейски санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, вместо да се въвеждат нови мерки.

Росица Валентинова
499 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мани, мани

2023.03.23 | 03:52

5
wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

2023.03.22 | 13:36

4
Австрия и Унгария знаят откъде изгрява слънцето и си знаят интереса ! Скоро и други ще се се осъзнаят след срещата ПУТИН - СИ ! Шолц е глупак и Германия пак ще си получи червения байрак над Берлин !

2023.03.22 | 13:11

3
tova go znaiat vsicki evrogeiove no se stehuvat da go priznaiat ptred gospodarite si kravari

2023.03.22 | 13:11

2
Русия е славен и мъдър народ, силна и развиваща ядрена и нано технология, държава която владее космоса и океаните, притежава целият ресурс на планетата Земя и Европа не я заслужава. Крайно време е Русия да покаже среден пръст на Европа, защото Русия ще оцелее , но Европа....хмм ,едва ли..
Новини бг

2023.03.22 | 13:08

1
Недейте така. Дъртия педал Еми ще пометне от такива новини. После пак ще трябва да забременява, ха ха....

Добави коментар

Водещи новини