Германската прокуратура е проверявала Бенедикт XVI по дело за сексуално насилие

  • 21 март 2023 19:27

  • 1085
  • 2
Германската прокуратура е проверявала Бенедикт XVI по дело за сексуално насилие
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германски прокурори, разследвали минали случаи на сексуално насилие от страна на свещеници в Мюнхенския архидиоцез, съобщиха, че в началните етапи на проверката са разследвали и покойния папа Бенедикт XVI по подозрение в съучастничество, но по-късно прекратили проверката срещу него, предаде Асошиейтед прес.

Мюнхенската прокуратура е разследвала 45 случая на възможни престъпления, извършени от църковни представители, за които се е разбрало от доклад за действията на архидиоцеза по отношение на случаите на сексуално насилие между 1945 и 2019 г.

Бенедикт XVI, по онова време кардинал Йозеф Ратцингер, е бил архиепископ там от 1977 до 1982 г., а в доклада, който е бил изготвен от правна кантора по поръчка на архидиоцеза и огласен през януари 2022 г., се критикуват действията му по четири случая. Почетният папа, който почина през декември - близо десет години след оттеглянето си, поиска прошка за всякакви "тежки прегрешения", които би могло да е допуснал при разглеждането на подобни случаи, но отрече той лично да е извършвал каквито и да било неправомерни действия.

Прокуратурата заяви, че за определен период от разследването ѝ "трима живи (по онова време) църковни кадровици" са били посочени като заподозрени, съобщи ДПА.

Това са Бенедикт; кардинал Фридрих Ветер, наследникът му в Мюнхен, който служи като архиепископ от 1982 до 2008 г.; и Герхард Грубер, бивш главен викарий.

Оповестиха последните думи на папа Бенедикт XVI

Прокуратурата уточни, че с течение на времето всички следствени действия срещу тях са били прекратени поради липса на "достатъчно основания тримата да бъдат заподозрени в извършване на престъпни действия". В двата случая, в които е била проверявана възможна намеса на Ратцингер, разследването срещу него е било прекратено поради давност, а с това са снети и всякакви възможни обвинения срещу него в съучастничество, посочва ДПА.

Като кардинал в Рим, а после и като папа, Бенедикт XVI положи повече усилия от всеки друг преди него да насочи вниманието на Ватикана към сексуалното насилие от страна на духовенството. Той прокара революционни промени в църковното право, позволяващи свещеници, извършвали посегателства, да бъдат лишавани по-лесно от свещенически сан, но все още има още много какво да се свърши в тази посока, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1085 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.22 | 05:35

2
Дано умре педофил

2023.03.21 | 20:49

1
чудесна новина! ако се разпадне и еврогейският съюз, ще бъде още по - прекрасно!

Добави коментар

Водещи новини