Вучич: Все още нямаме чернова на това, което ЕС иска от нас

  • 16 март 2023 20:28

  • 1263
  • 2
Вучич: Все още нямаме чернова на това, което ЕС иска от нас
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. каза днес, че Сърбия и Косово са представили пред Европейския съюз своите изисквания за нормализация на отношенията, но ЕС все още не е представил предложение за споразумение в отговор, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Все още не сме получили чернова на това, което ЕС иска. Работих с тях три дни по този въпрос. Ние представихме своето, албанците – тяхното предложение. Нищо не сме получили от Брюксел до този момент и този документ все още не съществува“, подчерта Вучич в обръщение към сръбския народ.

Президентът обясни, че предложенията, които двете страни са подготвили за Брюксел, представляват тяхната визия за споразумението за нормализиране на отношенията Белград-Прищина и как да бъде изпълнено то.

„В предходните дни разговаряхме за това какво е нужно, за да се постигне нормализация на отношенията с Прищина. Нормализация за мен е евфемизъм за признаването на Косово де факто и де юре. Нормализацията, която смятам за нужна, е да имаме по-добри отношения с албанците, отколкото имаме в момента, и да се опитаме да живеем доколкото е възможно заедно“, заяви Вучич.

Той подчерта, че срещата в Охрид на 18 март не е „никакъв съдбоносен ден“.

„Да продължим да работим за нормализацията на отношенията, да бъдем конструктивен партньор на ЕС, да се придържаме твърдо към нашите червени линии“, обясни Вучич приоритетите си при преговорите с Косово.

Борел: Време е Белград и Прищина да договорят как ще се изпълни споразумението

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. На 18 март в Охрид предстои поредна среща на сръбския президент с косовския премиер Албин Курти под егидата на ЕС.

Виолета Симеонова
1263 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.17 | 00:31

2
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!
PaulaFox

2023.03.16 | 22:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини