Британският външен министър: Най-добрият начин да бъде защитена Молдова е да защитаваме Украйна

  • 16 март 2023 15:23

  • 486
  • 4
Британският външен министър: Най-добрият начин да бъде защитена Молдова е да защитаваме Украйна
©
Слушай новината Слушай новината

Най-добрият начин Молдова да бъде защитена от нападение на Русия е да бъде защитавана Украйна, каза днес британският външен министър Джеймс Клевърли, въпреки че не се ангажира с преки доставки на оръжие за Кишинев, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9984

Министърът се изказа по време на визита в Молдова, където обяви британска помощ на стойност 10 млн. британски лири (12 млн. долара) за икономически и административни реформи, включително за енергийния сектор на Молдова.

От началото на руската инвазия в Украйна преди една година прозападното правителство на Молдова и неговите съюзници се опасяват, че страната може да бъде въвлечена в конфликта. Държавата с население 2,5 милиона жители граничи с Украйна, а руски миротворци са разположени в нейния проруски сепаратистки район - Приднестровието.

Попитан от журналисти дали Лондон планира военна помощ за Молдова, Клевърли каза: "Твърдо вярваме, че един от най-добрите начини да бъде защитена Молдова от физическо нападение е да помагаме на украинците да се защитават от Русия".

Парламентът на Молдова прие декларация, осъждаща войната на Русия в Украйна

През последните месеци руски ракети, изстреляни по Украйна, са навлизали във въздушното пространство на Молдова, а молдовските власти обвиняват Кремъл за разпалване на антиправителствени протести - нещо, което Москва отрича.

През февруари молдовската президентка обвини Русия, че планира извършаването на преврат за сваляне на молдовското правителство, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
486 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тодор. Георгиев.

2023.03.16 | 17:17

4
Печката, каза.
Тодор. Георгиев.

2023.03.16 | 17:14

3
Печката, каза.
бобо

2023.03.16 | 16:10

2
щом ,и маймуните станаха компетентни .

2023.03.16 | 15:30

1
айдеее, почнаха ги и молдовците! а този е от най - коренните британци :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини