И Великобритания забрани ТикТок на правителствените устройства

  • 16 март 2023 15:07

  • 282
  • 1
И Великобритания забрани ТикТок на правителствените устройства
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Обединеното кралство наложи забрана "с незабавен ефект" за използването на ТикТок на правителствени устройства, потвърди министърът от кабинета Оливър Даудън, позовавайки се на опасения за сигурността, свързани с приложението, което е собственост на китайската група ByteDance, предават Ройтерс и "Файненшъл таймс", цитирани от БНР.

Говорейки в Камарата на общините, Даудън каза, че е "разумно и пропорционално" да се ограничи използването на определени приложения за социални медии, включително ТикТок, добавяйки, че други правителства като това на САЩ, са предприели подобни стъпки.

Според него предприетото действие е "предпазен ход" и "добра киберхигиена". Той също така настоя, че "нашата сигурност винаги трябва да е на първо място".

"Предвид особения риск около правителствените устройства, които могат да съдържат чувствителна информация, е както разумно, така и пропорционално да се ограничи използването на определени приложения, особено когато става въпрос за приложения, където голямо количество данни могат да бъдат съхранявани и достъпни", отбеляза Даудън.

Чешката служба по киберсигурност предупреждава за използването на ТикТок

В допълнение към забраната за използване на TikTok, правителствените устройства ще могат "да имат достъп само до приложения на трети страни, които са в предварително одобрен списък", каза Даудън пред британските депутатите.

"Тази система вече е въведена в много отдели. Сега ще бъде разпространено върху цялото правителство", посочи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.16 | 15:18

1
Иран? Не, Франция. Полицаите на Макрон бият беззащитна и мирна жена.

Добави коментар

Водещи новини