Испания ще достави на Украйна още 4 танка "Леопард“ и още една партида бронирани пехотни машини TOA M-113

  • 16 март 2023 13:28

  • 303
  • 3
Испания ще достави на Украйна още 4 танка "Леопард“ и още една партида бронирани пехотни машини TOA M-113
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди, че страната ѝ ще изпрати за Украйна още четири танка Leopard 2A4, както и нова партида бронирани машини TOA M-113. Така общо планираните за доставка танкове Leopard ще станат 10, след като вече са осигурени шест.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9984

Първите шест танка Leopard бяха обещани от премиера Педро Санчес при посещението му в Киев през месец февруари. Те са избрани от 50-те налични във военна база близо до Сарагоса и в момента им се извършва профилактика във фабрика в района на Севиля. По думите на министъра ще бъдат доставени на Украйна до няколко дни, след което ще бъде подготвена и втората пратка от още четири танка.

Вносът на оръжия в Европа е скочил с 47% за последните пет години

На срещата на Контактната група за отбрана на Украйна, известна като формата "Рамщайн", свикана от министъра на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, Маргарита Роблес е уверила колегите си, че ще добавят нова партида бронирани пехотни машини към 20-те, които в началото на февруари тръгнаха от пристанището на Билбао за украинска територия.

По думите ѝ "Испания ще продължи да подкрепя с военно оборудване, обучение и хуманитарна помощ Украйна в усилията ѝ да възстанови свободата и достойнството си".

От министерството на Роблес съобщиха, че още 55 украински военни са били обучени да управляват и обслужват танковете, които ще получат. Така общият брой на украинските войници, обучени в Испания в различни специалности под ръководството на Координационния център за обучение в Толедо, в рамките на мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, надхвърля вече 850 души.

Калина Христова
303 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ukraina55

2023.03.16 | 15:27

3
Испанците са 4 натовска държава която разполага със голяма огнева мощ и производство на техника и снаряди.На Русия щеимсе стъжне положението и дори могат да бъдат заличени руските буклуци.Браво на испанците ха ха ха.
бобо

2023.03.16 | 14:46

2
и там ще останат
Емѝ...

2023.03.16 | 13:39

1
Положението в Москва е ТРЕВОЖНО.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини