Сексуални издевателства над деца в Католическата църква: знаел ли е Йоан Павел II

  • 16 март 2023 13:29

  • 414
  • 1
Сексуални издевателства над деца в Католическата църква: знаел ли е Йоан Павел II
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Полски документален филм твърди, че папа Йоан Павел II е знаел за случаи на сексуално насилвани деца в Католическата църква, но не се е задействал срещу извършителите.

Телевизионният канал TVN от години разследва сексуалните издевателства над деца от хора от Католическата църква в Полша и опитите скандалите да се замитат под килима. Досега вълненията по темата в страната с преобладаващо католическо население изглеждаха овладяни. Но последният епизод от документалната поредица, който беше излъчен преди седмица, разбуни духовете в Полша, пише в свой материал "Дойче Веле".

"Полският" папа, както го наричат, почина през 2005 г. и бе канонизиран през 2014 година. Той все още е смятан за национален герой в родината си. Има дори и специално понятие за хората, които след падането на Желязната завеса виждаха в Карол Войтила (истинското му име - бел. ред.) модел на подражание и определяха политиката и културата на Полша - "поколението JP2".

Папа Йоан Павел Втори е знаел за случаи на сексуално насилие над деца от свещеници

Три случая на злоупотреби

Репортажът на TVN се връща към 60-те и 70-те години на миналия век, когато Войтила все още е архиепископ на Краков. Въпросният период е преди той да бъде избран за папа през 1978 година. Журналистите са документирали три случая на свещеници, които са насилвали сексуално деца. След това на тях им е било позволено да продължат да бъдат пастори, в някои случаи и след изтърпяване на присъда в затвора. В единия от случаите провинилият се свещеник, който е работил и като неофициален сътрудник на комунистическите тайни служби, е бил преместен в Австрия.

Филмът включва и разкази на няколко жертви, повечето от които говорят анонимно. Една от тях твърди, че още през 1973 г. е информирала покойния папа за сексуалните посегателства на свещеник. Смята се, че архиепископът е помолил да не се говори повече по въпроса. Представените доказателства включваха съдебни протоколи, документи на църквата и на комунистическото разузнаване и свидетелства на жертви. 

Предизборен подарък за правителството?

Управляващата в Полша десница видя в разкритията шанс за отклоняване на вниманието от проблемите ѝ. Партията "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински е подложена на натиск заради растящите цени и корупционните скандали. Скандалът с папата сега идва половин година преди парламентарните избори.

Премиерът Матеуш Моравецки нарече обвиненията срещу Карол Войтила "опит да се започне цивилизационна война в Полша". Министърът на културата Пьотр Глински заяви: "Атаката срещу папата е атака срещу Полша, срещу полския държавен разум". А изпълняващият длъжността архиепископ на Краков Марек Йедразевски дори заговори за "втори опит за покушение срещу Йоан Павел Втори". През 1981 г. папата беше тежко ранен от наемен убиец във Ватикана. "Днес, когато не можеш физически да убиеш Йоан Павел II, се опитваш да убиеш спомена за него", заяви духовникът.

Десницата защити доброто име на папата

Парламентарната група на ПиС прокара през парламента резолюция за "защита на доброто име на папата", която беше подкрепена и от част от опозицията. По време на дебата в Сейма депутатите от управляващата партия издигнаха портрети на Войтила. "Те не искат да защитят папата, а да го включат в ПиС", разкритикува ги Павел Ковал от опозиционната Гражданска платформа.

Председателката на парламента Елжбета Витек също се изказа по темата: "Йоан Павел II е нашата идентичност, нашата основа и нашата връзка. Комунистите знаеха това, затова се опитаха да го унищожат. Днес техните наследници го правят след смъртта му."

А иконата на полската либерална опозиция, публицистът Адам Михник, призовава в "Газета Виборча" за това папата "да не бъде свеждан до скандалите с педофили". Бившият активист за граждански права, който през 1970-те години се застъпваше за съюз между църквата и светската левица, припомни заслугите на Войтила за победата над комунистическата диктатура и ангажимента му за присъединяването на Полша към ЕС. "Войтила беше дете на своето време. Това, което днес приемаме за даденост, преди 40 години не се е приемало като даденост".

Скндалът стигна и до американския посланик

TVN, която е част от американския Discovery Channel, отдавна е трън в очите на полската десница. Външното министерство във Варшава дори извика на разговор посланика на САЩ Марк Бжежински. На дипломата му е казано, че телевизията цели да създаде напрежение и да раздели полското общество като при хибридна война.

Дойче веле
414 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.16 | 15:29

1
знаел е много ясно! те всички от ватикана са сбъркани педофили!

Добави коментар

Водещи новини