Еднодневна стачка в Гърция спира полетите и обществения транспорт

  • 16 март 2023 09:29

  • 233
  • 0
Еднодневна стачка в Гърция спира полетите и обществения транспорт
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Полетите до и от Гърция спират, а корабите остават в пристанищата днес заради стачка по повод най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, в която загинаха 57 души на 28 февруари, съобщи Ройтерс.

24-часовата стачка, свикана от най-големите гръцки синдикати в частния и държавния сектор, се очаква да спре градския транспорт и обществените услуги и да затвори държавните училища. Всички полети спират между 00:01 ч. и полунощ местно време на 16 март и ще са позволени само аварийни полети и полети за търсене и спасяване.

Това е най-новият от поредицата протести след челния сблъсък на пътнически влак с повече от 350 пътници, повечето от тях студенти, с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция. Железопътните работници организираха множество стачки. Протестиращите, обвиняващи консервативното правителство и политическата система на страната, че си затварят очите за призивите на синдикатите във връзка с недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници, ще започнат митинг пред парламента преди обед.

Журналисти в Гърция обявиха 24-часова стачка

Искаме заедно да изразим нашето разочарование от това, което не се случи през годините, но преди всичко гнева от това какво се случи в Темпe, заяви синдикатът на частния сектор Обща конфедерация на труда (GSEE) в изявление.

Няма да допуснем липса на прозрачност, прикриване, отказ от отговорности и забавяния, до които да доведат до забрава, се казва в изявлението, като се призовава правителството да предприеме действия и да предотврати ново бедствие и се настоява за цялостно разследване на причините за катастрофата.

Във връзка с катастрофата е образувано съдебно производство.

Катастрофата предизвика общественото възмущение. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в Атина и други градове в Гърция в най-големите улични демонстрации, пред които е изправено правителството, откакто бе избрано през 2019 г. Министър-председателят Кириакос Мицотакис, чийто мандат изтича през юли и който се очаква да свика избори до май, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

Трябва да спечелим тази война, заяви Мицотакис тази седмица и добави че е решен да елиминира факторите, довели до катастрофата.

Последвайте канала на

Калина Христова
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини