Откриха древна гробница в центъра на Лимасол в Кипър

  • 15 март 2023 17:10

  • 594
  • 0
Откриха древна гробница в центъра на Лимасол в Кипър
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Древна гробница беше открита по време на изкопните дейности по мащабен проект за защита от наводнения в центъра на Лимасол, в квартал "Дзамуда", съобщи Съветът за отводняване на Лимасол и Аматунда, цитиран от Кипърската информационна агенция.

Гробницата датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове, пише Нова телевизия.

Разкопките за разкриване на находките се очаква да продължат до 17 март според информация от кипърския Департамента по антиките. След като приключат изкопните дейности и находките бъдат преместени в складовете на департамента, те ще могат да бъдат проучени и оценени от компетентните археолози.

Районът, в който е открита гробницата, представлява археологически интерес и в него периодично са откривани и други праисторически гробници от средната и късната бронзова епоха, поради което от Съвета за отводняване на Лимасол и Аматунда е предвидено дейностите по защита от наводнения в центъра на града да се извършват в постоянно присъствие на археолог с цел опазване на старините и безпрепятствено продължаване на строителните работи.

Древна гробница на около 3500 години откриха в Луксор, Египет

Откриването на гробницата засега не е създало особени проблеми в хода на строителните дейности, но въпреки това Съветът за отводняване на Лимасол и Аматунда е поискал от Департамента по антиките да работи в извънработно време, за да се осигури бързото разкриване и придвижване на находките.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини